(召集Lihkg Whovian)Doctor Who

994 回覆
14 Like 3 Dislike
如果咁計我諗係s5開始推高,s8-s9嗰陣應該係最高峰,全世界嚟講
s10開始靜咗啦,係公佈13E係女人嗰陣先彈返起
不過我都希望Chibnall下季會放手畀其他編劇會有新氣象
S11真係寫太多
只係希望cut走2個力架,冇作用冇互動又要夾硬俾劇情佢,留返13E同阿爺就夠
London the Who Shop要去
原來巴打係英國巴打
熱切希望Doctor Who Experience會有日開返
去旅行咋
之前有傳言話Beeps計劃今年重開
好似流料?
希望係真
睇dw既人係有耐性
下下都等一年先有新一季睇
睇慣咗Moffat風格接受唔到S11
S12未必會追
岩岩睇完S10差個聖誕
MISSY個ENDING竟然係咁
另外想問下DR.打算自己留低炸CYBERMAN個陣,佢叫NARDOLE走個陣話黎緊要照顧一大班細路,又問WHO IS STRONGER?之後NARDOLE就靜晒肯走
STRONGER既意思係 明顯係SUICIDE MISSION咁到底STRONGER有乜影響
激將法
留低唔死嗰個先係更強
不過NARDOLE呢個角色真係幾有趣
有冇人有resolution watch online link
我搵唔到
服待過宋江, 服待doctor簡直得心應手
I'm the only person you've ever met, or will ever meet, who is officially licensed to kick the Doctor's arse!
其實佢咁寫死missy真係幾正, master就係咁痴線, 但反而想知佢之後要點寫返master出嚟, 佢吹到missy係第13條命, 一係好似11仔咁有人送新一輪regeneration俾佢, 一係寫返佢前嗰幾代

我以為MISSY會英勇戰死係DR隔離,點知
BTW,MASTER係S10好似靚仔左 係咪我錯覺
因為john simm唔夠高大又唔夠霸氣, 只係勝在個樣夠痴線, S2同S4拍埋10仔隔離似細boss/跟班多過大boss
S10嗰陣留哂鬚, 冇咗以前痴痴哋線嘅樣, 變咗沉實型奸角, 個觀感似返大boss
如果master搵9叔做我覺得應該夠晒岩feel
我覺得係高度問題, 新版doctor入面除咗war doctor同clara之外個個183+, john simm得175, 加埋瘦, 如果佢185+, 瘦啲都冇所謂
不過9叔黑代個樣幾啱做master
其實唔係
兩個都要死
照顧細路嗰個遲啲死
留低引爆嗰個快啲死

但係照顧細路嗰個要用餘生嚟照顧佢哋
所以Doctor先問邊個有咁嘅strong mind
Doctor守住missy個vault 過咗冇耐已經破功開咗佢
所以Nardole先係適當人選
滿滿嘅違和感
考古學家報到
屌 好睇唔慣今季 太多感情位 完全唔夠爽
仲成日將感覺用對白去表達
13姨 感覺又唔夠放 唔夠癲 無玩命feel
仲好似無咁醒目 好多後知後覺
唔係好似之前咁 doctor係咩都知 總有方法嘅感覺
仲有好多超展開 女巫同antizone 個兩集直情唔知做緊乜
是但作D從來無提過嘅野 又無埋伏筆 直接就推個新詞出黎當解釋左
不過13姨個性格係最新鮮
而且佢有人性好多 夠貼地
最新個季希望有返少少上一季嘅幽默 同刺激D
其實13E同其他doctor好多時都後知後覺但係又解決到問題, 只係9-12啲劇情精彩+刺激啲, 同埋角色吸引, 你咪覺得佢哋好似勁啲
超展開個問題都一樣, 你睇amy's choice/ to the centre of the tarids/ mummy on the orient express嗰類集數其實都係超展開, 但佢人物同過程吸引, 你就會無視咗啲唔合理嘅情節

伏筆嚟講S5-7係屈哂其他季機, 每季第1集就出個爆炸性嘅伏筆, 然後成季陰啲陰講, SM喺S8-10都做唔返當時震撼感出嚟
雖然S1-4都有類似伏筆, 但唔似5-7咁吸引人, S11嗰條tim shaw就更加係垃圾, 如果唔係官方一早講咗tim shaw係最終boss應該冇人care條蛋散
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞