歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (190) 一隻手掌拍唔響

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
可以睇左頭po 呢篇先
https://sites.google.com/view/lihkg-model/%E6%89%8B%E5%A1%97%E5%B7%A5%E5%85%B7%E7%9B%B8%E9%97%9C/%E6%96%B0%E6%89%8B%E6%89%8B%E6%B2%B9%E6%95%99%E5%AD%B8?authuser=0
都係山埃巴寫既教學
我都係睇佢
基本野都有提
再有咩唔明就再問啦
手油教學可以睇下頭post,
水性油其實即係Acrylic Paints 所以好多時D名都好似
AV 其實即係Acrylicos Vallejo
AK全名 INTERACTIVE
唔同牌子,或者同一牌子唔同line大致有以下既分別
1)用黎噴塗同筆塗既相容性,有部份油打開就適合筆塗,有部份油係唔駛開油就可以用黎噴塗,有部份只岩筆塗
2)唔同牌子或LINE支持既色系同模型種類,
例如AV既GAME COLOR,CITADEL水性油鮮色少少畀奇幻系列模型例如歐美gk或架wh4k呢d題材用,
ak油rc系列好多都岩真例載具用例如軍模車模飛機咁
MECHA COLOR就岩科幻機甲用
可以睇住自己既題材揀色冇咁辛苦
3)油漆性能,唔同牌子既配方都有D唔同,可以睇下YT片去睇下果D質感岩唔岩你
感激
用油彩
白電油就都一試無妨,屋企好多時去污漬都啱用又平
想請問有無師兄試過神手剪無左回彈?
你成條彈弓斷左/甩左?
條彈弓係無甩無斷 正常既
你平時有冇落潤滑油
如果把彈弓都仲係度/仲有力,
可能你太耐冇清d膠粒碎入左去個骹度
卡住左
喺英國就求其去家品店買白電油啦仲買乜鬼X20,一兩鎊500ml拎黎噴火都得
替代方法其實都好多,有興趣可以再講
THX, 我睇下清唔清到
https://www.wormxtoy.com/2011/02/tamiyax-20x-20-tamiyaa1-zippo-a2-a3-a4.html?m=1
Google 見到呢個post話Zippo 唔知係咪改咗formula
搞到唔知試唔試好
可唔可以講吓替代方法
Zippo呢類高達group稱呼既「火機油」其實都係白電油既一種,你唔一定要買佢呢個牌子,同你喺B&M或者任何一間街邊舖買到嗰啲大大支既白電油應該係差唔多功能(砌模型黎講)

琺瑯類油漆除咗雙星,仲可買吓AK同MIg ammo呢啲歐洲牌子,佢地都有專用既琺瑯滲線液,仲有好多款色

油彩上面巴打都有講,不過如果唔係想順便便舊化既話個人唔係咁推薦可能因為我臭手,抹得唔好好易睇落好多污漬
琺瑯油唔一定係田宮既
你人在歐美既搵返d歐美品牌會易買d同平d
同埋歐美真係超多水性漆玩上佢哋
super-hobby.co.uk呢類模型網睇吓就知佢地水性油有幾多款,唔好以為咩咩modo拎先全球
仲分哂種類對應唔同用途,不妨慢慢試吓有無咩啱自己

上水參與下
爸爸棒我一開二 仲好用
其實油彩用嘅Low Odour Thinner都可以用嚟開稀琺瑯油, 最少我冇出事
我就用開Daler Rowney喱支

基本上冇味咁濟, 但我係咁咦search望到5.4鎊75ml
我又唔係住英國本來都唔係好想加把口
抹滲線可以但我自己就唔係好建議用白電油開油, 因為佢揮發得好快
油兩筆就唔同咗feel
可能可以代替Mr hobby隻weathering thinner記低先
我覺得呢類係好過x20白電油,仲點洗都唔怕
開到油彩就開到琺瑯,我手頭啲MIG AMMO咁玩咗好耐
冇隱藏水口 但都真係好靚
篇文2011
人地祟先生台灣玩具界kol黎
咪多事啦
答油彩之前都諗過好冇話white spirit 都開到enamel
但又唔係好firm同太多brand驚伏9咗ching所以算數
我有時覺得佢整模型玩到走火入魔
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞