歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (190) 一隻手掌拍唔響

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
有咩特別?

普通白色,想要佢隻光澤一係靠打燈
我就用郡士底灰有明顯改善
普通白色/淺灰白色,噴隻滑身嘅消光,再加打好啲燈,應該可以做到差唔多效果
請問巴打們MODO MX02 同MX20 可以係邊一間店買到, 隻MX20 好似到到都無貨咁

另外MODO 出左個有NEO 字ge version, 叫第二代, 但價錢貴勁多, 請問係咪都有分別

thx 巴打們
滑身既消光油,係邊隻
我以為消光就係得一隻
我唔死就得
間屋唔係我 我亦唔會用
即係 係原件 直接噴光油 或 消光? 再打燈 就得?

其實白色件,純粹想要白色效果,係未 直接噴消光就好,想要做陰影果啲先要噴黑灰或銀灰?
都係水性?
自己睇路
用抽油煙機抽住噴既風險係d吸力太力,
d油未著到表面就抽走左/畀氣流唔知卷左去邊,
抽油煙機冇過濾既話抽出街自己食返
唔同brand唔同model,效果都有啲唔同嘅
gaia ex10 同 郡氏gx114都係偏滑身嘅消光漆
個人認為最滑既消光係finisher
不過價錢唔太令人鍾意
好!試用下先
銀底白面 好似噴陰影咁留銀邊?
利伸未試過但好想知個效果
...

想要白色未噴白色囉 你到底明唔明底漆既作用

罰你上頭post睇晒油漆相關果幾part 再返黎
我明呀

不過我係啲白色件上,搞左一輪,啲質感都好似無咩變化咁,我見其他人啲白色件都係直噴消光就搞掂,我就諗係未我諗得太複雜,其實白色件唔洗搞咁多野
面具佬部機好撚型

幾時開訂
你唔執漏唔執收縮唔執水口唔執無縫你未直接消光囉

睇你甘唔甘心故步自封限死自己既水平既姐

模型呢類手工作品不嬲都係花得越多時間去執就越靚

手工技巧既成長從來都無捷徑,有既只有前人仆過街既心得

一句到尾就係試,唔好上網睇左教學睇左片就當自己識
我都想學,我想做果個種質感唔知點入手 我無乜頭緒,上網搵過又唔見人講,大部分都係講點上白色,同埋點樣做到純白色,想當自己識左都唔得 。而我驚問到無人想理我 ,你見好執着咁問左你好耐
你要知,
顏色
質感
效果
係唔同野黎
想追質感但係咁搵顏色唔一定到達到你想要既效果

我主要想白色 唔好睇起黎咁膠,有一種望落去好似金屬既厚重感,類似上面隻大魔表現出黎既感覺,白色做唔做到咁既禹感呢?

又或者 依隻 白同灰既質感。

如果我想做依種 白 同 灰,係未黑底灰-》銀-〉白/灰,而主要按制係白/灰 噴幾多層色? 之後再噴一層消光就得?
越聽越覺得似係珍珠色/偏光色
尤其你成隻都閃閃地色調,白色可能都係成品嗰種望落有少少厚度又令令地色既白
https://www.mr-hobby.com/ja/product1/category_7/138.html

利申:呢種色唔係我專門,無試過純9up
我想問 上色步驟係點 係未灰底-》珍珠色-〉消光?
要照上白色,但唔好消光
即係噴灰>白>珍珠
唔肯定最後上唔上光油(等其他巴打補充),總之一定唔會消光因為偏光色其實即係一層好薄既透明色,一消光會變返哂啞色,就好似係透明件上消光咁
我想下珍珠色 係白色既其中一款?定係 好似消光果啲咁 透明既效果油?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞