歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (190) 一隻手掌拍唔響

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
佢係種有種別光澤既透明油,然後又有淺過一般透明油既色
上面張圖啲日文就分別對應緊銀金紅紫藍綠(深綠),最尾一隻係純色透明
操作上應該上薄噴到滿意就得,不過因為check件嗰陣應該幾難睇到噴得勻唔勻巡,寧願薄好過厚薄有得救,厚無
https://www.youtube.com/watch?v=CQOfQuITPA4
上面條片試左n種白,自己睇啱就去啦
唔好睇起黎咁膠>>>你講既質感大多數消光左都係咁,
望落去好似金屬既厚重感>>>金屬你係講緊車既殼,飛機既殼定係火箭既殼呀,大家都係金屬
相對地,下面隻鳩達就係打燈打出黎既打光好柔令你覺得好似有某d表面處理咁,但其實唔完全係噴油既效果黎
拎隻sd夜鶯出嚟咪得囉
上個po拎過出嚟答嗰位巴打㗎啦
見佢又再返問白色,應該係試唔啱隻supershell white呱
加返個黑背景
位巴打好堅持單一顏色,完全唔記得其他顏對主色既影響
模型主色最多未又係消光、光澤、拋光,唔好自己作D 字眼出黎好麻

快D出啦屌
https://youtu.be/Nfg1Ya0Dbfg

巴打係咪好似要呢隻效果
又召喚陳生
呢條片我J過好多次
高手就係高手
我又唔覺得係特登作d 字出黎
只不過華文模型圈好少資料講呢d 野
強制教育敗北 香港人中文普遍都唔係好,加上冇人理美術堂教過既野
所以一去到呢d 應該可以具體描述既位變左好抽象既感覺描述
咁你可唔可以教我噴星光金屬紫白色出黎
整2隻透明色
淺色做高光
深紫做mid tone
星光金打底紫色做candy
利申9up

星光金屬紫白色
冇講錯啦
高光白色
mid tone 紫
近candy粉紅多啲噃

唔該大家解答,我睇下上面D片,研究下先
佢右下角有寫,應該都係珍珠紫果類野殷黎

見到樓上有人問開抽油煙機黎噴油得唔得
可以一試
不如試埋空氣清新機出風位駁條喉出街
冇話唔得㗎你富貴唔介意幾千銀部機咪試吓囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞