歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (190) 一隻手掌拍唔響

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
病唔病嬌都好
我自己就好唔鍾意啲成日表現到患得患失咁嘅女角色
模倉?
有冇搖勻支滲線液先滲?
如果都嫌太淺色,可以買雙星隻dark grey試下,再唔係就自己買琺瑯油加x20開,咁就想要乜色都得

至於喺淺色件(特別係白色)抹滲線抹唔乾淨嘅問題,可能喺表面唔夠平滑,啲琺瑯顏料入咗啲微小凹坑度抹唔到出嚟。下次可以試下滲線前先噴一層光油先滲,好抹好多㗎
竟然係不幸之最
仲以為實係航

有,仲要好似搖個陣用錯力搖到手腕痛,搖完起哂泡咁,我跟同事介紹買左黑啡灰三款

有印係咪因為我個x20雖然係樽邊點多左幾下先抹但仲係太濕唔夠乾?

其實船嚟講, 我一直都係巨艦大砲主義者
佢係我第一隻戰艦, ID16, 係頭一日啲friend教我賭大船式嘅產物
即係玩親艦娘嘅人even RTA撚都有個共通之處就係賭仔心態同迷信
相反地, 我每次需要46炮嘅時候, 開發日任我都會用佢做秘書艦
一用佢幾乎每次4開發最少都有一支46炮/41炮
每次大船活動關卡關我就會用佢做包底, 唔係一落即刻斬殺就多數都撞幾round可以收工熜stream
賭大建, 4662兩飛出武藏, 伊401又係佢
不得不提浴衣mode更加錦上添花
連去到WOWS嘅時候我一Feel到俾人勝率制裁就會換佢出擊
戰績都唔錯

佢有個紀念館, 但位處偏僻, 喺瀬戸内海其中一個島上面
所以次次去日本都搵唔到機會走一轉
不過嚟緊秋天去四國浸溫泉有機會了已經plan好, book晒嘢
巧興奮
下次唔好上下搖
拎住個頭然後好似搞奶茶咁轉佢就得
你要明抹野要乾抹,個原理係要棉花頭索到多餘顏料你唔夠乾就會將d x20 抹左落去件上面
d 顏料散左又冇吸走就有個印
8年前了點記得
陸奧雖然低運
但總好過啲垃圾50運活動boss夜戰守尾門cutin二份一機會都次次射隔離
咁黑灰啡又真係冇講錯係最常用嘅
不過,灰有普通灰同深灰;啡有普通啡同深啡
灰同深灰我都用過,喺白色件上面用普通灰色滲線液係真係幾難上色嘅,深灰色滲線液係會好處理啲。
我記得有巴打(福巴?)貼過圖,普通灰色滲線液用喺啲深色件上面,效果係好靚仔嘅,可能呢個先係普通灰色滲線液嘅用法。

至於係咪點得太多x20,我覺得都有可能,個棉頭太濕有可能會溶返坑線入面啲琺瑯顏料出嚟,亦有可能係抹滲線時手勢唔好,見下圖6:

另外,仲有一個可能,就係支棉花棒已經太污糟但繼續用,咁就變咗你一邊抹零件上面啲琺瑯油走,同時又將棉花棒上嘅琺瑯油抹返上嚿件度
巴打
快手到
今年想開行turbo清晒啲山積
7個月求其整左3盒壽屋2架飛機1架艦6隻gk
但買野速度永遠快過砌野
屋企仲有六盒gk但仲托人去wf幫手買gk
其實 人真係擁有慾望大過想砌野慾望好多

其實我都成日為咗收藏而買埋啲好大機會唔落手砌嘅飛機
我最唔啱身份嘅收藏係一隻1/72 一式戰鬥機 aka 隼
喱隻嘢唔係一般嗰啲1/72飛機, 係雜誌隨書付送嘅模型嚟
finemolds出品, 係比較早期有全身鉚釘嘅1/72二戰軍機
當時係嗰套九唔搭八飛機動畫, 荒野的壽飛行隊登上Model Graphix嘅事嚟
冇一般盒裝模型販售
https://originalnews.nico/259406
https://www.nicovideo.jp/watch/sm37004486
除咗鉚釘之外, 仲有樣好有野心嘅feature就係駕駛艙蓋嘅邊框同擋風玻璃做咗分件

https://yuworks.net/mg_hayabusa_08/
當時我對於喱個咁誇張嘅諗法係完全震驚, 所以話知佢係陸軍嘅撚屌機我都即刻買返隻嚟研究
話知佢, 我鎖守府冇發生過
死去遠征企開啲, 冇活動都唔好返嚟
google左係山口仲要係個篤篤度
想問吓巴打平時滲白件係咪都用dark gray滲線液?

我之前上網睇過 跟著買咗gray嚟試 點知都係淺色 好似冇滲過咁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞