歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (190) 一隻手掌拍唔響

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
我屋企無位開壇同放到啲工具,所以諗住油咋本身由純啪到後來想試埋上線同水貼,最後應該就係用筆油顏色
開頭以為你講長條形個條坑
邊邊個框你買水性油拎支平頭筆慢慢油兩三層就得
個人認為D深灰色,黑色唔係好現筆痕
係,買筆係諗住補番啲部機應該有但模型無個忽顏色既件。

姐係做法就例如我想補個位之前先揀左心目中近似顏色既筆係框度掃兩野睇下係咪自己既心水然後就一野油落去?出事就用你教下面既方法?
我開頭以為你講紅色圈呢個位

個邊框買支平頭筆用av油唔算太難
你素組油出界又係可以刮走佢,唔洗驚刮甩底色
真係柒左用酒精捽幾捽又可以由頭黎過
唔洗驚咩失敗

係我形容得唔夠好同懶,其實我係想問咁大既位用麥克筆油既話係咪唔補好過補

我買左堆麥克筆,佢地既定位係油一格位或者一件細件咁樣?
maker就咁油大範圍有D難
你自己睇返你上面試色張紙
重疊地方已經唔同色
一筆落去都有d地方唔夠飽露底
你想像下自己油上膠上面都係咁既情況要補多幾多筆,
補筆易唔易出界
細件成件油哂佢一定易過分色咁補,
不過可能你隻手好巧覺得呢d唔係問題
我冇用過你買既既,所以易唔易衰呢d答你唔到,
所以都係一句你試完報告下啦
落膠紙沿線線痴
買支灰色同消光噴罐
戴個豬咀走出後樓梯噴幾噴
咁應該效果最好你又有條件做到

咁既範圍冇乜經驗手油會好多筆痕同厚薄油
特別用marker筆痕更離譜
買支毛筆用水油/琺瑯油仲好
手油易學難精噴效果一定更好
不過你肯消錢去試多幾次練習冇所謂嘅
想問av油嘅光油同消光要點用先可以保護到個底漆
同埋喺av油上面痴水貼可唔可以用藍色綠色膠水?
1)唔好聽台灣仔講面油係保護漆
要甩既都係會甩的,上厚左面油仲增加左機會甩
2)田宮新版好似唔得,舊既都唔好落太多同留太耐
第二條問題係可以嘅
我係AV油面上用郡氏藍綠蓋,用棉花棒盡量吸,乾左後都無咩膠水印
真係頂到硬碰硬應該得2k
水油要咬到頂到正常masking/組裝有上primer就得
零件互刮用油性都係會刮

新版好似唔得定要開稀

今次拎左隻HG高達黎練手,加埋個背景,都唔錯
要上師兄屋企先有得拎
我記得果陣好似話返屋企過海關
又話呢度無人明喎
搵下果個post鞭下先
巴打幾時開YouTube channel
搵返果個巴打嘅作品
果個巴打真係令到我每次見到the O 都諗起佢
真正用作品說話

歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (150) 網上交友要小心,唔同屌過你全家既人玩
https://lih.kg/xsyKupX
#571 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
鳳仙返嚟啦
原來係之前洗版條友
係呀,不過認錯人係我唔好
希望參賽果位師兄體諒
順便支持同宣傳下
如果我有咁既能力開到,第一個就通知你
有feel
痴撚線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞