歡迎想砌模型o既巴絲入黎 (190) 一隻手掌拍唔響

1001 回覆
2 Like 2 Dislike
仲要佢成日都臨時休館
希望到時唔好白去
當時見到唔同牌子唔同造功
研究晒有乜技巧
買晒啲打柳釘,0.1mm銅線,蝦片之類
連續買多六架飛機諗住慢慢試
點知一見到堆og gk就投入晒心機去砌gk
堆飛機堆積晒
冇錯,我依家白色件都用dark grey滲
隨心砌就啱
唔係當期心水的話好易砌砌下爛尾
你仲要一開始就研究喱樣嗰樣, 一定係辛苦自己, 濟唔過
其實真心建議砌啲合眼緣嘅唔好諗太多跟說明書直砌
對個category建立起信心同判斷能力先慢慢加料都未遲
因為飛機喱啲有實物嘅嘢, 加detail係有窮追無窮嘅行為嚟
勉強追好易適得其反
福仔巴
想問下你,我想搵d做情景既書睇下入門

我睇啱左本Hanabira工房的打造小小世界

仲有冇邊d作者/系列可以介紹下
最好有中文同埋唔好咁多戰爭爛地作例
有, 你知唔知銅鑼灣誠品有個Corner係賣模型參考書
喺10樓賣日本嗰個area, 行到最入右手邊書有手工藝書唔一定日文, 中文書都有
面向手工藝個架2點鐘方向個角落頭會見到日本模型參考書嘅台灣中文譯本
乜都有啲, Diorama都有
9樓嗰層歷史書對面有design書, 有啲都有用
放工去嗰到行下睇下有冇

thx
你都入坑砌啦
不了不了
抗拒砌囡的話可以砌男
米基拉
個啲咩普通色同淺色我問模型舖啲人有乜分別佢地話差一兩度其實睇唔出分別我先繼續跟同事俾我張相咁買

個盾同部機我用灰係因為佢本身係啞色白,用啡好怪用黑又好似太深先咁揀

抹野個部份好似中哂你講既問題經驗不足不過好彩呢隻係整衰左都唔驚既模型黎,所以拎黎練下就最岩,最後想講既係水貼痴一張要攪好耐但又好好玩,最重要係唔驚好似紙貼咁一衰就番唔到轉頭
我自己通常會咁樣配搭
白色件 > 深灰色滲線液
黃/紅色件 > 深啡色滲線液
灰/藍色件 > 黑色滲線液

貼水貼其實一樣有機會大炒車,就係落得太多水貼軟化劑、溶9埋下面啲油 (利申試過),所以滲線同貼水貼之前噴層光油真係保到平安。
塊方包

買左補色筆試左有無墨先想問下油個陣係咪全部向同一個方向咁補?同埋每次落筆條痕係咪一定會有?
自己試下會唔會溶底
會就唔可以疊色
一係上邊邊然後先上中間
一係就唔同方向掃幾次同手油一樣
溶底姐係係件件度油完一層乾左後再上第二隻色時會唔會上唔到?駛唔駛好似噴油個啲咁油左層灰色上去先?
最worst 既情況係
你油好一個面,有一點漏左冇油到
補一筆落去
筆上面既thinner會將你油果一筆既底底溶鳩左
同乾唔乾無關
姐係簡單黎講補色就係要一氣呵成品好補筆?
想問埋上面你講個兩種補色既手法係睇個人習慣邊種咁樣?
唔係
只係marker本身就有機會係咁衰
2個手法只係成件補色/部份補色時適用
姐係油個陣可能因為力度之類既原因而出既顏色唔勻洵?

補色既位係咪越細越小破綻?又以呢個盾做例子,本身佢下面條刻線既部份應該係深灰色,但咁大個位用筆油係咪好易油衰?
你係唔係素組補色
呢D位買支AV油搵D膠框試岩稀杰程度
之後一筆過油過去就ko
出界就等乾左用筆刀/牙簽刮走
再唔係琺瑯油開少少x20油
出界抹走就係
巴打會唔會考慮下遮蓋噴塗?
條刻線成個長方形咁,剪四條遮蓋膠紙就噴得,噴就一定無筆痕
如果係用琺瑯油噴,亦唔會有溶底漆嘅問題
就算遮蓋做得唔好有滲漏,仲可以用x20/白電油抹返走出界嘅琺瑯油,容錯率都高
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞