去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節

1001 回覆
3108 Like 32 Dislike
Lm

中學生上過傳銷,叫我比唔知幾多錢買貨,我冇話錢就叫我比幾舊水入會可以幫手賣,我心諗就係幾舊水都冇先要搵野做
比人sell過
根本只有白痴先會落疊
Strong post leave name
Lm
留名❤️
師兄 快d啦 live 咗
agger
萬八蚊我搵clinical psychologist 唔好上呢d
彌留之國的愛麗絲
lm
lm
見到個時間已經覺奇怪啦
lm
Lm
樓豬呢
Zoom Interview Day

有個女士打黎,首先佢自我介紹,話係人生課程中心既義工,佢曾經做過12年文職,因為想令人生有轉變所以報讀初級課程,最後讀到高級,感情方便,而家拍緊拖,當時係呢個課程識到男朋友,因為呢個課程令佢人生變得積極去實現自己做生意既夢想,辭左份文職,係新蒲崗開自提點店,目標係開分店,最想開美容院。

對於佢既自介,我就冇評論,之後當然係要我自介啦,因為自己性格比較樂觀積極,人生目標方向都好清晰,加上我大慨知道Interview 佢目的係想點所以講完我“準備好”既自介後,佢都O晒咀,唔識繼續講落去,見佢回過神後就問我邊方面想轉變得更好?金錢?友情?家人?愛情?我就話呢幾方面暫時都唔錯,佢又繼續問好多問題,好似起底咁,當然比我耍太極咁轉移晒話題,佢又分享自己以前唔信身邊朋友,唔接受男朋友意見,唔鍾意聽人地講自己唔好既意見,自從讀完之後就肯聽人意見,同男朋友關係變更好,總之就覺得個課程好好啦,佢再講解一下個課程係20%分享,20%講課,60%體驗玩遊戲,挑戰個人目標,完成小組目標等等,每班人數約60人。

成個Zoom Interview大約一個鐘,最後確認我上堂日期時間,由於其中一日唔得閒返唔到,佢話課室必須要完整上晒,然後話幫我紀錄底,咁我地就話到時見。

點知神奇既事就出現,個朋友打黎問我做咩同Interviewer講唔去上堂,嘩!到我O晒咀,果頭話到時見,轉個頭就另一個版本,Interviewer覺得我奇怪?定係已經識穿左我?定係覺得我唔適合上堂?無論點我都係會去睇下發生咩事,大家拭目以待。
pin
咁蠢都敢娶
我覺得呢啲簡直係傳銷嘅進化

(層壓式)傳銷嘅人,被洗腦買入啲冇價值嘅產品,因為希望賣返出去賺錢(誘因),會員會再拉新嘅人。同真正生意嘅分別係,九成嘅貨通常賣唔出堆哂喺會員度,而唔係喺市面流通,而啲貨亦通常極度overpriced

呢啲課程,都係收人、叫佢買嘢(課程),甚至勁在呢個課程本身就係洗腦(貼錢畀人洗腦),畀人洗完腦之後仲會再拉新人,甚至呢啲「上線」可能冇財務回報,純粹畀人洗腦洗得好勁,覺得要益埋朋友。而且應該好難告得到佢(?),因為課程冇公價,佢中意話幾多就幾多,你情我願買賣,亦冇堆積存貨問題,好難話佢啲「貨」嘅本意就係用來呃會員
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞