去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節

1001 回覆
3108 Like 32 Dislike
樓主係咪上晒抽身先post
擔心樓主都會被洗腦

樓主小心比人發現
lm推
星期六日要上十幾粒鐘 未計平日
放假喺屋企抖下唔好?
反就冇可能,因為以佢哋既洗腦同催眠一定會繼續營運到,聽過好多人都去過上堂然後搞到神神化化咁,損失金錢事小,課程既歪理好影響到價值觀,易有負面思想同情緒,影響一生,而好多人中左招又唔敢講出嚟所以決定記錄底比人知呢d課程唔係真係學野,上堂既人最終只係佢哋既揾錢工具。
逃走只會得到一樣東西,前進的話就能得到兩樣東西?
lmlm
lm
留名
留名 好流暢嘅表達
啲女咁撚樣衰都學人sell洗腦course
放心,我已經上完,一直keep住清醒黎做記錄,催眠果d一定唔會跟。
Lm
留名
一聽到12點落堂我一定唔制先
勁似以前畀friend帶去咩靈恩派教會崇拜咁
門面野呃唔到我, 實際係 break your wall > profiling > manipulating, 每日朝早組員亙 call 確保你 under control. 導師間中拉隊去做義工植下樹減輕個課程d銅臭味, 不知幾有 face, 又提升佢個人既社會地位. 賣完你豬仔就請你班傻仔學員去佢豪宅燒下野食, 你就諗住個人會高尚左向上流, 天真到呢

以前睇 cctvb d 憎人 show, 成日覺得人生導師係以撚鳩d學員做埋d傻hi野為樂, 撚完你仲要同佢講多謝, 見到d導師淫威得呈果種滿足感出晒汁真係好嘔心. 如果連呢d執外國人口水尾既垃圾導師都可以操控到自己既話, 我唔會覺得自己日後可以會有幾成功
呢條光頭佬大學已經物識緊人,佢有同大學搞d workshop
其實直頭同宗教一樣

依啲課程係針對左人怕孤獨嘅心去攻擊

去得依啲課程基本上唔係人生出現咗大事件/就係意志力薄弱。

去依啲用阿媽係女人嘅大道理去包裝嘅洗腦課程好易出事。

越鍾意辯駁嘅人越易中,佢裹面玩個啲遊戲其實係有佢個道理。

叫人負責任,活在當下。其實係有意思,但係正正因為佢有意思先易比人洗腦。而且依啲係糖衣毒藥,比宗教更商業同黑暗。
但整套理論係唔係都可以去吸收,我就有保留,因為講師講關於逃避,當人遇到有問題或困難大多會選擇逃避,例如會用以下方法逃避:講大話、藉口、行街、飲酒、食野、買野、去旅行、訓覺、做運動、返工、約朋友玩等等、越講越多、總之乜都係逃避,我幾想出聲講咁黎上堂都係逃避啦,但唔好衝動,睇定D先。

留名,好少有人講返呢啲洗腦野
你個同事因咩事咁著迷?
又或者佢發生過咩事呀?
通常去到呢啲地步嘅成年人應該係有好多traumas先會被人洗腦洗到無哂分析能力同邏輯思維
但佢居然到借錢果下識清理都幾神奇
好on9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞