去左人生洗腦課程,記錄晒入面所有內容細節

1001 回覆
3108 Like 32 Dislike
識個fd上埋呢啲堂
ig日日開正能量po
仲有晚晚見佢ig story好有精神上堂
但係日日返工都訓覺
前公司除咗admin全部同事包括老細都有上過,公司差不多20人,我係admin所以冇,佢哋好分上咗邊間嘅三階,唔記得邊間係yap啲

佢地會幾proud of自己上過堂,偶爾會講“你哋無上過三階唔會明”。但又唔會話好邪教,以我所知重心就係要學識為咗自己嘅人生目標可以放開幾多嘢,同去到幾盡,我覺得人話就係學習“為求目的不擇手段”

用喺正當嘅嘢上面我覺得係OK,但我打份牛工唔使呢啲嘢,人生無目標(唔使sell我唔該),but if保險佬同sell屎佬嚟學就真係為禍人間
有實用價值自然會採納
千奇唔好去,上呢d堂同啪 LSD 無分別,會改變晒你個人價值觀,又將你自大既獸性放大。我就唔鍾意同d三唔識七既人分享秘密,仲要被d細過自己既 MK 踩到一文不值。
上過,不過由於意志太堅定所以俾人趕走咗,唔好彩逼到佢退錢
果陣窮味出哂黎
小學好似去過訓練營,感覺都係On9
舒舒道適休息兩日都唔得
佢d口吻好撚乞人憎
太成功嘅人唔適合做臥底
點解你會唔阻止
我有冇睇錯。平日都由早上11:00上到夜晚12:00?
古博士
課程內容公開
你呢個問題同有無信仰一樣,你唔會無藍啦走去信教,一定有目的/誘因令你有行動
你上緊定教緊?
上堂前一日

有另一個中心職員打黎,又係話自己係中心義工,先自介話自己13年前係中心畢業,已經讀到領袖行動課程,話課程改變佢人生,而家仲做埋導師,下?小喇叭,聽幾日歪理就話畢業,比人洗完腦再出嚟洗人腦呃錢。

確認我聽晚上堂,又問我想係堂上有咩得著?我話純粹因為朋友比錢所以我先去上堂,冇諗過有咩得著。佢就大笑話我朋友咁好幫我比錢既,最後佢再三強調課程要上晒5日,短短大約3分鐘對話,對方語氣非常高漲,音調提高8度,好似撞邪咁,仲話到時堂上會見到佢。

下午4點,收到朋友Whatsapp,問我聽晚幾點到?邊到等?而朋友既妹妹打比我,佢讀過上一班基本課程,而家讀緊高級課程,同我講聽日佢同其他人都會送新入班既人上堂,我即刻問係咩人?佢就透露少少野我知,原來每次讀完初班既人,導師都要求佢地每日送下一班人上堂,唔單止咁,仲要等放學,仲話中心要佢地出席下一班既畢業,我估目的係用上一班人監視下一班人,從而唔好洩漏公司資料出去。

綜合左報讀同上堂過程如下
第一:報讀課程一定要有介紹人;
第二:中心會利用介紹人監視同控制你;
第三:中心會起底報讀人(Zoom Interview,傾電話,介紹人或其他辦法,估計係FB,IG);
第四:中心利用群眾壓力令你上晒全部堂;
第五:利用上一班學生監視下一班學生。

感覺到中心想一環扣一環,盡量防止外洩公司/課堂資料。

問題又出現:
中心用咩方法令到班學生會跟指示做(送返學,等放學等等)?
點解朋友 / 打比我既義工讀完都繼續幫佢地做野?
佢地係唔係真係義工冇錢收?

咁我聽晚要留心上堂拆解迷團
幾千蚊正正經經拎去叫雞啦
冇睇錯,疲勞轟炸
你同果個朋友仲係咪朋友
加油‼️
我井多少少
我中小學 話劇同領袖營都參加過

跑住嗌口號 一路同啲組員揮手
然後放慢嚟 諗吓自己點樣一步一步走到今時今日
一步就係一年咁
因應唔同年紀 家庭 夢想 友情 總有一瓣中

唔排除呢啲真係unlock到演員既表現 但以為咁樣人生就有改變就真係太天真
出現了
商界展關懷
伏味濃
LM
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞