信用卡討論區(137)呢度唔係CS

1001 回覆
7 Like 3 Dislike

有時睇嘢唔使睇得唔複雜嘅
其實暗地衰我都係唔明架
DBS寫於香港以外的銷售點(就網上交易而言,指商戶的登記及/或結算所在地)所進行的港幣交易就=不合資格
恒生就寫於香港以外的銷售點(就網上交易而言,指商戶的登記及/或結算所在地)所進行的港幣交易(DCC交易)=不合資格
即係指DBS但凡商戶code係HK以外 收港幣就一定無分
恒生就因為另外括住左DCC交易 但因為網上無可能係DCC交易 所以即使商戶地點係HK以外兼港幣都唔會有問題?
應該就係咁理解
真係點解恒生要特別outline 返”於香港以外的銷售點(就網上交易而言,指商戶的登記及/或結算所在地)
定係純粹係抄人地成條terms 抄左過黎
因為舊底mpower 係無呢條terms
個問題係佢同一時間有另外嗰條網上交易terms,照計唔會有衝突,只可以話佢寫得衰
我都認同佢真係寫得衰
佢網上同自選零售合資格簽帳係有各自一個clause 去define各自既合資格簽帳
呢個無問題
但大圍原來仲有另一條clause 8黎包住呢兩個cat再define大圍合資格簽帳
如果HSBC只有附屬卡
再申請卡算唔算新客?
想問有冇人係一拎完迎新即刻cut? 有冇人試過比人罰?因為見啲條款成日寫明hold唔夠一年佢有權罰你
有冇ching知
海外消費。credit card 係 跟master / visa rate再加手續費

咁HSBC world debit card 行master network 如果冇個隻外幣係戶口 係用HSBC TT rate對港紙唱定跟番master rate

FAQ有寫
2月開張卡 到而家都未收到…
要同職員講
經小屍申請MMPOWER果時手快快唔記得熄adblock,如果想withdraw個申請係唔係要打電話?
點解要關AD BLOCK
佢好似冇呢D野
手機支付唔係度度得
我見佢個網mmpower果個page下面有人留言問冇關adblock/allow tracking會唔會影響佢track個application,佢建議人withdraw再申請
但我見今次mmpower佢俾果條link入恆生果時已經有個推廣編號(PHE1),個推廣編號同你先生(PFT1),香港卡(PHF1)唔同,照計就算冇allow佢用cookie track同冇關adblock佢用推廣編號都應該有辦法對得返
正路佢條LINK只係入左佢推廣CODE既恒生LINK
應該冇咩影響
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞