信用卡討論區(137)呢度唔係CS

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
平時基本消費買下機票都唔錯
唔知會唔會有機會提高返個限額呢?
睇過,唔認同佢思路
Cap低
同埋之前啲人中過伏快餐唔計,而家唔知有冇改
睇人囉,你係咁啫

有D人會當HSBC 卡做里數卡
過$12500仲有1%,何況個promo $10000就爆啦
回贈 vs 里數
做里數卡直接用EVERYMILE
換里數1:20就換得過
即係掉番轉EVERYMILE儲既RC用黎當現金找卡數又唔抵
比我就各有各做
除非爭少少唔夠用就會考慮咁補數
都話Red網上4%=$2.5里囉

EveryMile做到咩?
Hsbc勝在夠彈性
有時買機票好貴但AM又有得換,咪即刻兌換RC做AM囉
認同所以我會儲住响度
即係大家都有10RC在手之後計數你會點換法
你會用10RC換100里
定係用10RC找10蚊卡數
我講係RC到左手後再睇你會點做最抵
即係你全心全意所有野都想換晒里數就一定係你既做法
間唔時又有$13天仁券
或者$100RC當$200用
起碼要儲定幾千RC係身
T&C 見到話x月x日後取消主信用卡申請 係冇迎新優惠
想問下BOC VI係咪只係入得香港Lounge
佢聲稱唔用得中國境外
黎緊會去日本台灣 驚柒左

https://www.bochk.com/dam/boccreditcard/cbc_pdf/VI_Lounge_T&C_TC_Final.pdf
想問下用邊間Refer link 最着數? 我見聽日好多都係12:00 中dead ><
小斯啦穩陣D
快餐係唔計 問題係好多餐廳MCC都係快餐
搞到CS比人屌到反皮
識玩一定咁玩
講到尾係你唔儲里數啫,HSBC 卡(Red/VS)換里數都係抵,唔存在一定要用里數卡先抵
我有儲里數呀
主打都係CX卡
RED卡我都有
但RED卡儲番黎D分我會用黎買COUPON或者CASH找數抵過換里數
好似D人渣打做定期存款200000一年會換到77600里
但我會用呢200000做定期收8000現金
我唔認同Red cash rebate會抵過里數

當20k miles 換日本來回,Red要簽$50k,仲要換miles周不時會有優惠

如果要cash,你只會有2000RC

要think out of the box,唔好俾佢限住里數卡一定換里數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞