信用卡討論區(137)呢度唔係CS

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
港紙簽應該唔得 一定要非港紙
咁買左一個人先
迎新應該得,最紅大折日promo唔得

見到Seoul Office+用埋Red Card book! 謝謝你放心曬
點得嚟係完全冇影響分析
所謂回贈%只係消費額轉RC效率
每1 RC點用先抵係另一件事
病貓最紅大折日係咪淨係主卡登記就得?
因為我見附屬卡無得登記,logout埋都無得好似賞乜賞物咁手動入卡資料
想請教下 我用red卡6月20喺Agoda book咗房 但揀左之後先比錢,點知6月21就開始有大紅日

咁佢會係7月出發前正式過數時計7月嘅payment 儲到入大紅日個數,定係會計喺個app訂房嘅6月20日?
每1RC當然EveryMile好D,我認同

但係講邊樣抵D應該係睇$$,所以點得嚟都重要

當你簽網購嘅時候段估唔會用EveryMile掛
睇吓Agoda 幾時扣數
係講緊red得來嘅RC點用呀
Everymile 你當2%,簽帳時red>2%就用red
然後每1 RC換咩係另一問題,即係諗會唔會飛,1 mile值唔值$0.1

建議你睇少少決策方法
用中資卡海囉
唔係shiti咁廢本身都唔係好想用病貓group,仲中資
無嘢了
附屬卡真係要手動,條LINK收得好撚埋
咁我哋講緊唔同嘅嘢

我一路都係講用Red嚟儲里數會抵過里數卡
其實無論邊間銀行現金回贈出到5% 基本上都係蝕緊錢
佢收商戶個交易費cover 唔到

最主要純粹搏你找唔到卡數 食利息
另外都有商戶租機年費補貼吓

如果你知自己一定準時找卡數
想唔想中資蝕吓錢 就自己決定啦
因為始終都係用緊中資嘢
我而家主力海外簽帳
根本就用唔著支那個unionpay
抽獎或者promo賺嘅又另一樣嘢,一定係入落EveryMile

所以最紅promo要小心D,佢係計簽得最多嗰張
amazon jp 不如用Aeon wak
自從Aeon wak 有6%
我都冇咩點理red 卡
不過呢2張都要睇緊啲回贈

如果網上海外 就用 aeon wak
如果非網上就 Hsbc 最紅海外

金額唔大 就集中餵哂去hsbc 計吓食唔食到promotion
抽奬/well+入落everymile其實1蚊計20定10里
都係20
刷完well+先有everymile蝕左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞