信用卡討論區(137)呢度唔係CS

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
唔揸車咪補底用囉

咩都唔中嘅時候抵過你嗰兩張
但係見佢冇寫免年費
係咪通常都會免?
想請教下里數卡過晒迎新之後應該keep 邊張
本地同海外會碌 冇揸車應該食唔到EM $2/里

有AE explorer
Citi prestige
Every miles
SC CX

現金回贈已有VS 賞滋味同cash back
第n人問 救命
學生卡基本上全部(永久)免年費
Mmpower 張卡本身都係永久免年費
下次自己google下 依度唔係CS
睇到嗰個月嘅分中咩,再自己計
等陣加faq
如果留一張就EveryMile,海外$2/里(雖然宜家個promo630完,但係佢仲有宣傳同埋terms寫新promo71公佈),$5/里補底都係咁多張比較好

Prestige 同CX都係$6/里,海外$4/里

留兩張就留埋AE,還掂宜家無迎新,同埋旅遊相關有$3/里
秒經問題
Q:mmpower變神卡?
A:你會成日去指定商戶就係,因為+fun dollar s冇得用嚟找卡數,一定要去指定商戶先用到,唔係個個有用

Q:恒生加卡落電話好煩
A:其實唔只恒生,宜家間間都係要打俾CS或者經app加,金管局新規定嚟 只可以怪有班人亂咁俾OTP code人

Q:迎新要零售簽賬,咁食飯計唔計?
A:其實零售簽賬嘅意思係要真簽,唔可以係增值電子錢包或者cash advance套現嗰D所以係包

Q:學生申請卡無寫免年費,即係要收?
A:學生免年費,畢業後理論上要收,但係打上去waive就得啦
請問下其實現金回贈定里數抵啲?
兩樣都有用,想之後集中一個方向
上網睇啲卡係用現金回贈1%同里數比
但如果好似而家mmpower 嘅網上5%同red 卡4%比
其實係唔係都係換里數抵啲?
考慮埋旺季旅行嗰啲的話
你用一次里數換機票咪知囉
好似RED咁
你拎左RC之後用1:10既分數黎換里數
倒不如用黎現金找數好過
儲里數都係直接用里數卡好D
月入填零應該會話你收入不足叫你申請過其他卡
上次咪講左要有hsbc acc 先可以用囉
就算有戶口你填收入零都可能會彈呢句出黎
非LOGIN申請計
屌那星,岩岩em出額外600前2日禁左制,有人試過打電話取消申請,再申請過
拗黎做乜
試過啦

你開左綜合戶口再講
樓上試左得我完全信呀冇話唔信
我剩係講我試過“未LOGIN填FORM寫現有客戶”
去到填收入就會因為寫收入不足叫你揀其他卡
我剩係回應番戶口填0呢句咁解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞