信用卡討論區(137)呢度唔係CS

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
咁樣計唔係完全正確,因為個問題係機票價格會浮動,你咁樣係假設一樣價

用返上面個例子,唔計promo用Red碌網上消費要碌$50k先夠日本來回
但係同樣碌$50k,你只會得$2000,係完全唔夠買日本機票

呢個係機會成本,唔要$2000,但係你會得到值多過$2000嘅機票

當然你會話未必換到啦,所以我會儲住RC,check左有位再換里數,呢樣HSBC 卡好過CX卡個個月幫你清晒
我就覺得 唔同銀行唔可以一概而論

好似citi dbs明顯有分開里數卡同回贈卡
里數卡換里數先冇手續費
citi甚至卡之間個rate會唔同

大貓全部都唔使收手續費(應該係?)
我就當佢啲卡係兩用
認同呀

HSBC 係全部冇手續費,但係兌換率唔同
Eminent 5%有cap,冇cap就真屌打
理論上係啱嘅,但係因為有$8000 cap,比較麻煩,要睇住
各張卡任何積分換到咩最抵就換咩
有乜換乜
換里數抵就換里數
我主力八達通增值所以cx卡儲得最多分
Red amazon jp 買咗1萬JPY夠膽死回得6HKD
準備打去屌鬼
想請教下,HSBC VS 開左附屬卡比屋企人,但點解屋企人係Reward +都揀唔到最紅自主嘅?
顯示沒有合適信用卡,佢自己本身有EM

定附屬卡大法已經失左效?
行山卡不了
我要cashback同miles
logout手動入card number同ID
上官網入表/打電話
誠哥係咪用live fresh開完eminent就可以cut咗live fresh去 定係要keep
計咗要捕住佢放飛
或者俾閪時間你飛未
請得假嚟都無咗位
都係成本嚟嘅
同埋稅咁貴個差距又少咗
你接受到遷就個換飛嘅期嚟請假去玩咪換miles囉
你DBS第一張係LF?
係既最好keep
我學生用share credit大法開LF再開其他
其實廉航價2000蚊鬆啲就有日本機票
換機票仲要加埋稅都差唔多

當然里數換嘅機票理應質素較佳
尤其換business之類
不過就視乎你幾重視航班質素
我就覺得短程飛到過去就夠

儲住RC係進可攻退可守嘅
不過齋儲里數就真係唔推薦
換機票真係唔容易
如果你DBS第一張唔係LF就可以cut
不過LF我依家會留黎森林買野用
隔離大貓依家森林冇左4%
呢張就變左有用
如果你小用有顧慮可以用card+鎖死佢
未必需要cut
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞