信用卡討論區(137)呢度唔係CS

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
簡單少少
手頭上有400蚊現金同4000里任你揀一樣
你點揀咁解
好似無乜規律 之前疫情好似做多咗promo
可能大約一年一次掛
睇吓有無巴打有統計過
咁又唔係咁講呀,點得嚟係好重要,影響佢「抵唔抵」,齋睇個兌換率無意思

Red $2.5/里﹑EveryMile$5/里已經計咗個兌換率

如果我用Red,1%回贈,即係$10/里,咁我當然唔會換里數啦,但係4%回贈嘅時候會囉
呢一年CX自己做多咗promo ,換夠幾多送幾多
好好㗎啦
如果換經濟倉就算數咪搞咁多嘢
換長程J 先叫彌補到個成本
成日問儲唔儲miles
睇到kol又step over又first class
自己換一次就知幾好玩
咁里數卡都會有promote嘅
根本唔應該回左rc 先決定cash 定miles
由消費個刻要已經要知道自己想做乜
依家仲有得玩stopover咩

儲里數咁耐 最成功本來係30k換到程北海道直航
點知疫情搞到變咗轉機
所以之前我都講
就算RED都有好多途徑儲到RC
超市2%用佢碌
網購4%又係佢
PAYME增值保底2000蚊得0.4%都可以關佢事
現實上根本唔可以全部用晒4%計添
一張卡可以包含好多簽賬既途徑
所以我會用最後你所得既RC數目黎做計算方法
只可以諗主要想做咩
但要隨機應變
如果有PROMOTE RED既RC可以換到更多里數我都會換
refer返上面#583 802巴講嘅啦
有得當錢用拎嚟找數再講
係囉好難討論,放棄
你RC既來源係可以包晒各樣消費各種回贈率
再拆開計多幾粒鐘都唔掂
討論梗係有各人觀點
唔會有固定答案
唔係黑同白既條款冇空間判斷
宜家係想教精你,你唔聽
要計就梗係假設賺到盡嘅消費項目啦
無理由假設我用red去碌餐飲

再均真啲
可以考慮細分會唔會某啲項目更加值得用里數卡
same
所以咪話消費嘅時候就已經要決定囉

hsbc 無一張cash rebate 係高

主打現金大把選擇,唔會用hsbc 簽
PAYME我都唔想用佢
但CX食得1000
另外2000都要搵匯豐卡黎食
依種哀契弟嘅換獎賞方法唔啱自己
均真俾錢我最靈活自由最低個人成本
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞