信用卡討論區(137)呢度唔係CS

1001 回覆
7 Like 3 Dislike
所以就係睇你對里數有幾需要
我就邊樣野就做邊樣
有COUPON抵就換COUPON
咩做法都會考慮
正如MMPOWER咁局限都大把人用,用得著就回得最多就揀佢
中信blacklisted
不過換里數要另外俾稅
而且換里數果段機票就無rc回贈

最近換MTR分都抵
MTR分抵
不過你唔知最後埋尾你會多左幾多分用唔著
去到尾一定蝕尾數
除非去到呢期儲分最後兩三日都仲換到就OK
你咁講都係個人喜好啦,冇話cash會抵過里數,極其量兩個差唔多

好似上面咁講我鐘意HSBC卡夠靈活,兩樣都換到,又可以儲住响度等要用先換,唔會好似CX卡咁個個月幫你清晒

先幾年冇得飛真係唔知儲咁多用嚟做咩
宜家呢ROUND小斯同里先生都有
唔用佢地LINK會少左
因為直接簽夠數係回獎賞錢唔係超市COUPON/APPLE GIFT CARD
宜家咁嘅價換到機票一定係換,就算加埋稅都平過就咁買
Why
hsbc 所有卡都係里數卡

尤其係最紅
如果無promo 又唔轉里數既話
個cash rebate 率太低啦
早幾個鐘喺search到個agoda既靚價出黎 用HKD開咗嗰頁
煮完個飯返黎再search發現個價無咗
拿拿林用本身開住咗嗰頁個價order

但冇位轉返做當地貨幣 焗用HKD碌左
又冇得計大折日
你自己本身要對里數價值有個概念先
個個人唔同,睇你多數幾時出發同目的地

我最多當1 mile=$0.08~0.1
如果一般買野4% cash rebate 計
咁就要$2/mile 我先會揀里數>cash

所以一般黎講只會等hsbc 有promo
同sc cx 刷分儲里數

其餘一律現金回贈
Asia Miles 呢兩年都不斷做promo
係呀
感謝
“我最多當1 mile=$0.08~0.1”

我就係計呢個最後兌換既價值黎決定換唔換
好似我CITIBANK有75000分
可以當現金找數300蚊
但我用黎兌換里數就可以換5000里(要比50蚊手續費)
呢個兌換率我就一定用黎換里數
Citi 唔係12分1里?

如果用$4500張機票計,1里只少值$1.5吧
商務直頭兩倍
所以就係睇你對里數有幾需要
我就邊樣野就做邊樣
有COUPON抵就換COUPON
咩做法都會考慮
正如MMPOWER咁局限都大把人用,用得著就回得最多就揀佢
你自己本身要對里數價值有個概念先
個個人唔同,睇你多數幾時出發同目的地

我最多當1 mile=$0.08~0.1
如果一般買野4% cash rebate 計
咁就要$2/mile 我先會揀里數>cash

所以一般黎講只會等hsbc 有promo
同sc cx 刷分儲里數

其餘一律現金回贈
“我最多當1 mile=$0.08~0.1”

我就係計呢個最後兌換既價值黎決定換唔換
好似我CITIBANK有75000分
可以當現金找數300蚊
但我用黎兌換里數就可以換5000里(要比50蚊手續費)
呢個兌換率我就一定用黎換里數
Citi 唔係12分1里?

如果用$4500張機票計,1里至少值$0.15
商務直頭兩倍
唔同卡唔同rate
宜家咪做緊囉,啱啱開始
所以冇得咁計某程度上係自欺欺人
你唔係話只用里數卡換里數咩

Red卡+promo都會近兩蚊里喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞