有冇人係最近三幾年買咗樓,依家又想換樓?

581 回覆
302 Like 76 Dislike
香港搵到15萬嘅人去到得返3萬
你喺香港賣白粉
有方法解決單車問題
買小布
利申,掙扎緊
租住等有咩問題
睇淡後市大把人層樓租返俾自己再賣樓啦
香港人去邊都俾人歧視
你生咁你移去邊?
啱啊
細價樓都要睇咩地段 如果買tko/啟德/白石角嘅唔使諗
外國本地稍為有規模的單車活動都唔比踩細車。唔通踩細車上武嶺咩

轉踩細車我不如成個坑摺埋佢算
走入歷史循環啫
樓淡睇錯租左十年 今年威返次未馬後炮牙斬斬囉
係囉
樓主點做都係蝕錢 同埋樓主唔係好適宜投資
同你一樣時間買,上個月租左第二度
依家租堅係抵
你都傻嘅
樓價唔跌我哋點執死雞買樓收租
其實只要你唔介意你個細路同中國人做同學仔,同佢地一齊玩小紅書,個教育局得閒又加一兩樣嘢提升國民教育,得閒又叫佢返祖國交流的話,係無問題架,成件事係某D ON9香港人有問題咋嘛係咪,有錢都唔搵喎
你而家唔賣就唔係蝕60萬
依度好多人冇樓,佢哋唔會明白嗰機制
到你3房+小朋友就會話自己一間,小朋友一間,工人+少量雜物一間,然後仲爭一間書房/衣帽間,無止境
想買有能力就買 唔使諗咁多咩摸頂乜乜柒柒,你永遠唔知下年會升定跌,跌咗固然係平左係好,萬一升左你就企係到望佢跌,望得黎你租都比多左幾十萬

利申19年買 22年換左大啲
其實你規劃做得好少少,起碼唔洗蝕咁多裝修費
又無得咁計的,租好煩,d家俬裝修要keep,地板、燈、唔鑽得牆、間隔唔可以郁,油下油都要還完。
買樓收租點報2.x厘
擺去ibhk活期 4.58厘
想成本效益最大化係要有所犠牲
果60萬差價可以去30次日本/買部2-3年車bmw m4
由有資產變無資產?
上車盤點會蝕咁多
你買左d.乜
道理上你係正確
你重可以講租樓當你$15000個月
一口氣比哂兩年租先36萬

萬五蚊個月租 樓價最小都6百五啦
首置都最小65+20稅+2雜費
唔計裝修 落地先付近90萬
重要個個月供樓 供最小兩萬五

但買樓既人 都係想買左一勞永逸
就算而家唔換樓 都係個個月捱供姐
但你租樓 又要煩兩年後加租 又要驚人唔租比你
又唔係自己地方 感覺點都係差啲
結論又係生仔要移民

本來當時買兩房的決定都係建基於唔想生
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞