有冇人係最近三幾年買咗樓,依家又想換樓?

581 回覆
302 Like 76 Dislike
三房你買返黎呎價都係平d
平買平賣
呢個時勢換得起樓,屋企起碼唔係窮,所以移居真係一個選擇,而唔係最好嘅選擇,但叫人留港連登仔唔會啱聽㗎嗱
我2020年中買630
2021上過680
而家580
同你一樣,樓價跌幅5-60萬。
計埋30萬裝修,同其他雜費,我預跌100萬。

但長遠都係持正面態度,依家啲樓平,大屋相對平咗。

細屋換大屋都係開心嘅。

唔洗理冇樓同移民嗰班點放負。
單橦?
所以我買咗細3房
平啲又都叫住到一家3-4口
大型屋苑
而家都係簡緊新界低密大三房套
定市區細三房
預900-1000
第一點認同老實講,就算而家兩個人收入唔少同埋冇咩家庭負擔,我都覺得八球好盡,因為我唔覺得短期內仲會有好大上升空間,頂到通脹我已經當贏

講緊一個月就算租樓豪啲兩萬蚊,一年先24萬,廿年先480萬,真係住到死嗰下先回本,當然所有嘢都未計通脹,同埋仲可以賣返出去,但個人認為如果只係普通兩個人或者三個人住,我都絕對唔會買過千萬嘅樓,因為性價比太低

第二點就唔太認同,樓花都睇吓咩地區,如果日出康城未必一定有父幹
竟然仲以為大型屋苑彈返哂
8m 講真真係唔係貴
是旦一個eo+老師已經得
30 歲兩個加埋有80k 真係好多
11期樓花open kit 2 房都係9m左右
講緊駛乜父幹
我係話30歲兩個加埋有80k 既couple根本好多
所以8m 樓根本唔係貴
閱讀理解咁差,眼界咁窄,小朋友個個會唔會係你
好多人連做倉既工都搵唔到
移民谷成日都見有人呻搵唔到工
你班fd過得好好既做緊咩工?
不過有啲職業會易搵既,例如IT/工程
識得既都搵到本行
兩公婆搵緊130k
無細路 養車養樓
每個月叫做有錢剩 重可以一年去兩三次旅行
買下名牌

生埋細路養埋賓妹 應該就非常緊
80k couple 咪過到壓測買8m lor
都唔知你包拗頸做乜

佢地有冇信心香港樓市一回事
但你講到8m 樓榨乾哂購買力真係笑撚左
顯得你眼界幾窄,或者口袋有幾窄喺度坐井觀天以為8m 已經mission impossible
你閱讀理解有問題姐,打篇千字文唔代表你啱
我都係,2021年買,吊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞