有冇人係最近三幾年買咗樓,依家又想換樓?

581 回覆
302 Like 76 Dislike
https://www.gov.uk/browse/childcare-parenting/childcare

係喎 唔記得講可以搵 childcare 幫幫手
只係中國人先有長老呢d concept, 人地外國18歲就自立啦
我都暫時跌左50萬樓價,未計印花稅
咁多人跌
我個單位有微升
如果賣到好價就cover到裝修加稅
不過換樓咁大動作,唔係好敢,又好懶搞咁多嘢
換間新嘅又要稅同裝修,果到又幾十個計好先
連登標準答案之一:2條廢佬生我出黎有冇問過我?
一個金字塔底層嘅人係佔大部分
見到人地又買樓又換樓又有女 但自己係零更係串鳩左人先,又唔洗負責任嘅
除非升職
唔係都唔會實行
我就係計完之後就打消左個念頭

當換間800萬樓
Stamp:24萬
佣:一買一賣我當打個折都要10萬
律師費:一買一賣當2萬
裝修+電器:30-50萬

Total:大約70-90萬

以上呢啲仲要係淨支出
唔係樓價咁打返落個本金度
每月又要供多成皮野,管理費又貴左

諗諗下搞到自己咁辛苦,都係暫時算了
簡單啲講就係唔抵得
我就係入咗手$8m, 洗費exactly 呢個數除咗我只係一次傭金之外

我都諗緊究竟呢幾十萬幾時先回到本仲要未計咁高利息
其實上咗軌道就得,唔覺唔覺就返嚟。
巴打你係首置8m?做幾成按?
所以10年內我都唔會再換大啲,我寧願雙租
如果唔減息真係回唔到本同埋唯有儲錢提早還款
其實喺邊度都係賭,政治問題周圍都有
的確我相信香港會越嚟越差,反正2019後大家都只會做港豬,得閒攞啲新聞嚟笑吓

咪繼續做港豬港奴搵錢供啲小朋友讀ischool好去外國讀又好,起碼呢班高不成低不就嘅人喺香港解決到住屋問題,三餐唔會食唔飽,而且又有能力供小朋友去外國

移民去到外國你已經要賭埋住屋同一日三餐
無錯大家都係賭,大賭同小賭嘅分別啫,可能對你嚟講唔係,但我諗對我所講嘅夾心階層嚟講就多數都係
中間交吉同新個度裝修都煩,又要短租半年,如果一家大細好煩
無錯,留定去都係賭,其實全球都recession
同埋都係搏QE,資產會增值
租酒店囉,短租要有齊傢俬電器都係煩
8球樓stamp好似係3.75%?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞