有冇人係最近三幾年買咗樓,依家又想換樓?

581 回覆
302 Like 76 Dislike
2020年年中買咗樓,嗰陣時諗住兩條友住,買間細細地,簡單嘅就得。到依家計劃生小朋友,又要換間大嘅。

諗過度過,住緊間樓跌咗50-60萬,加埋裝修、印花稅同其他雜費,應該會跌一球嘢。

但依家換樓就平買平賣,其他樓嗰價都跌咗好多。

到最後都係會換樓
生仔真心建議移民
手頭放租 買多層自住
移民好d喎,香港教育制度迫死父母
咁算唔算偷雞唔到蝕把米呢?

林鄭愛將聶德權涉“以權謀私”偷步買樓被舉報到廉署

被視為特首林鄭月娥愛將之一的政制與內地事務局長聶德權,日前被踢爆在林鄭宣布放寬首次買樓最高貸款額之前,其家人涉嫌“事先得到通報”偷步購入兩個預售住宅單位。聶德權雖立即與家人割席,聲稱他是“兩無”,一是家人買樓與他無關,二是政府推出新政策之前他一無所知;而林鄭政府亦刻意將事件淡化,不過民主派政黨新民主同盟昨天(21)日已向廉政公署舉報有關案件。
平撚左係邊其實
第一幢幾多成首期供緊?每個月供幾多?你話個價跌咗要補幾多差價畀銀行?係咪可以負擔埋中間轉折費用?

不過閪都未屌,肚都未有,咁早講定經?
咪換大型屋苑舊樓大單位
會輕鬆啲

不過你諗住生 我都建議有條件既就移民 你兩公婆同個小朋友都冇咁辛苦

唔打算移民既 建議讀個兒童心理學 香港環境教仔唔係咁易 一教唔好又變小霸王 (我就冇計劃生 純粹同事成日傾開 今時今日打罵都已經唔再合適)
換左 here
賣左先
依家cash out慢慢睇都得
我同樓主一樣 不過我無打算生仔
快買 一錯再錯
多9餘
On撚9
換樓換全新樓會好d 慳返好多雜費
裝修,電器,佣,有D供樓plan送埋印花稅
一球住咗三年
有冇諗過三萬蚊一個月可以住幾好?
起碼唔洗暑假每日做一題國安題
好過你住公屋先
外國你以為好好?
有小小錢個班中國人爭住移民去邊到就跟佢地
跟住佢地實冇死
唔講以為自己出post
同樓主一模一樣

2020年中 買左新界兩房上車 當年重裝修左40萬
到而家個單位跌左60萬
即賣 要輸過一球

但呢兩三年會生細路
想換市區三房

賣樓一蚊都無得回
想買三房又要重新嘔百五萬
2020果陣火棒位唔應該入市,,
幾時入最好?
邊個位叫火棒

自己要住 有需要 無得唔買
唔通租一年 租住等
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞