有冇人係最近三幾年買咗樓,依家又想換樓?

581 回覆
302 Like 76 Dislike
賣樓都要講恩緣,人哋都要睇得上眼,我睇人哋層樓都要睇座向、裝修、樓層,好多嘢考慮,唔係你放得平人哋就會買,你試吓加返上市價,可能反而有人有興趣。
我親身有個朋友就係咁.

佢賣左褸, 連埋所有績蓄, 股票賣撚晒之後, 攞住400百萬港幣黎左uk. 佢係曼城買左間4房獨立屋有前園有大後花園, 5年樓齡280萬港幣到. 4人家庭. 老婆做下兼職, 佢就有份正職撈下, 人工總之唔高. 曼城個邊d 人工都唔會高得去邊. 不過夠食夠去旅行玩. 黎緊仲諗住養多2隻狗.

佢係呢度住過1000呎獨立屋. 你話有無需要諗係香港仲話換樓?
我有時都會心思思
同樓主差唔多時間買
想換同屋苑大啲靚view啲
好好彩我層樓升咗少少,好彩嘅話賣得出好價應該剛好cover到稅同裝修
但我得兩個人,其實而家都夠住,現居都好舒服好滿意,換樓純粹想再升呢
但就要由頭再供過,好似好無謂
唔知你指個事實係咩
但你話主流係讀國際學校就肯定唔係
唔係講緊幼稚園,係中小學
自問冇本事供小朋友讀國際學校
喺資源有限嘅情況下
All in 國際學校,忽略其他野
對小朋友一定唔係最好
但宜家都反彈哂,住咗兩三年果到都幾十萬,輸唔哂
21/22年果批金啲,同埋買咗超高溢價新盤果堆

上年年尾個低位唔係得好多人執到
其實認同果陣果個環境都買..其實自找
雖然宜家買平咗嘅,可能最後都輸,但宜家買得嘅都係預咗走唔L到先買..
其實加息印象中係2021年尾定2022年頭已經講
所以2022年年中衝入去嗰班先係真正智商稅
我19年買 上年放左換樓
我曾經有段時間就係為咗小朋友升學搬離咗大西北,大西北中小學無記錯應該得哈羅一間,如果你讀得起哈羅就唔會煩緊錢,即係話你住大西北就算讀國際學校都要跨區,咁何必要咁辛苦搭咁耐車呢

出去其他區讀直資/津校,學費差額夠晒外補,如果有小朋友千祈咪搬入大西北
大西北中小學國際學校無記錯應該得哈羅一間
雖然我冇諗過幫小朋友報國際學校
但都多謝你嘅意見
自問對大西北了解唔多
見呢幾年咁多人搬入去先有興趣了解下
小朋友坐校車都辛苦啦 左接右接 有啲要等另一間放學可以兩個鐘
我同你差唔多
不過我揀既係年初買多間
平均回報好過
生仔可以遲d
賣樓蝕賣就慘過仆街
理論上當然唔可以啦
組織家庭一律建議三房是最基本,除非唔生仔
真, 唔係香港中上頂流個班仲生仔真係一出世就奴隸直到死亡
我後生嗰陣時都係咁諗,到真係想生嗰陣先知唔係話要就有,就算有咗都唔係必然生得出嚟,嗰時先明點解啲人話有仔趁嫩生
帳面冇咗幾多?
咁睇唔開
過多幾年市道正常番,又破頂個陣就唔知邊個安慰邊個
搵幾多都好, 留係香港搵錢都好
但最緊要係幫自己後代準備個逃生門
有咩事可以確保自己同家人全身而退
有賺幾十萬 不過都係要掉哂落新果間既裝修度
真呀Ching
一睇就知大把人材擁港

首先輸入外勞
制裁Google
同美元脱鈎

再而訂立埋23條
攻陷台灣大門
一統天下

香港樓價有咩可能唔番倍

有條柒頭教我
有買貴無買錯
我聽日就入房同老闆講加人工
有加多無加錯
其實係好好彩早少少甩到
舊同事賣樓去曼一開三 都唔洗點做 打份Hea工過日辰 多左好多時間陪仔女

不過住London係另一個世界
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞