有冇人係最近三幾年買咗樓,依家又想換樓?

581 回覆
302 Like 76 Dislike
樂觀啲諗
你件細貨可能蝕50萬
但你想買個件大貨分分鐘平咗100至150萬
係來回印花稅
要幾咁無知先會咁講
睇撚到🤣
我就係咁諗。

我想買嗰件嘅跌幅仲大過我依家嗰度。

咁當然蝕錢架啦。大環境係咁,個市大跌。
2022年底賣都賺成球?扣晒息税律師經紀?
2022年頭賣賺 例如康城
個陣未大跌
係呀,平賣平買,快啲賣
啱架,思維正確。讚成你買
我都諗緊
同你煩既野一樣
冧左50萬,相對換樓又平返
可以唔使工人架 , 搵四大長老負責日頭照顧
80首期買800,跌10% 720,賣出剩低係你三年供既本,FYI 頭幾年供既話上年年中尾開始,供三萬有二萬都係利息

賣左樓呢3年供個d都夠俾下換樓既稅同雜費既,連裝修就未必夠,不過供樓個陣儲多左份首期未先
住緊九西,睇左大西北
連登仔話校網西冇所謂
住得千萬樓就讀國際學校
完全鳩up 唔駛本
供完樓仲要比國際學校學費
月月清袋冇其他使費咩
依家個租金水平大概係15年已經算穩,d街鋪鋪租比一幾年高峰比重跌左幾成
大佬呀你提出d咁撚現實嘅問題, 班柒頭點識答
總知喺連登唔移民就係罪

btw 樓上d一味唱好留港嘅AA一樣係on9
Ching 儲10蚊銀行收你6.6
但呢個真係事實
身邊識幾個朋友 都係住大西北豆潤咁細間屋
都要比個細路七千至過萬一個月 讀間幼稚園

不過而家呢個都係主流 始終小左人生仔
傳統國際學校易入左
週邊差小小 幾千蚊個月私立幼稚園 就更易入

好多家長都寧願節衣縮食都比個細路讀

層樓租比人,自己租第二到
自己照顧細路都辛苦
唔好靠四大長老做主力啦

搵個賓妹照顧 四大長老打下輔助咪算
我係香港個陣15萬家庭收入. 我黎左UK, 收入少25% 到. 不過住緊前後花園嘅3房house 1300呎. 每月洗費低過香港好多. 真正儲落銀行嘅錢其實同係香港差唔多.
三房賣家等緊你做水魚
你可能做得返本行
好多人唔得都係搵11鎊per hr架咋
兩公婆加埋咪3000gbp
如果你係香港賣到層樓, 攞住300-400萬黎uk 嘅話, 你只要full pay 到間屋, 好似曼城個邊個d 3 房house, 都係250k gpb 到. 你每月洗費就係得食,電水煤同油錢. £1000-£1200 2人家庭係乜都夠一個月. 你2條友做7仔都會夠俾呢個數.
好多人都心諗儲多啲先去
但係唔知儲到幾多先去
最後可能就打仗/bno日落條款先走
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞