有冇人係最近三幾年買咗樓,依家又想換樓?

581 回覆
302 Like 76 Dislike
難得見到真係有識計埋稅,按保,利息嘅人

依家唔係打算最少住20年以上,真係唔換好過

我買撚左間2房,依家生左2件,唔夠住,又跌左幾十萬,依家完全計唔掂數
終於有人講呢番說話,我舅父都成五十歲人,無老婆仔女又無女友,日日叫人移民叫人走,唔好返嚟 真心煩。 心諗,人人生活唔同,生活態度又唔同,憑咩自己嘅睇法係啱?!佢老闆個老婆移民幾年,而家生cancer,情況唔樂觀。同事個好朋友亦都生埋cancer,仲因為言語唔通,治療過程差d死。衰d講句,唔係人人都啱移民。
i firm soli得8皮? 笑撚咗
你講 i firm solicitor 我咪同你講 i firm solicitor
行情我應該清楚過你
你咁講嘅話其實除咗full pay之外,其他人根本唔適合買樓喎
過到壓測又話要擔心埋會失業會病
你要咁拗就算兩公婆係公務員唔會失業,都會有疾病風險啦
咁又點?人哋供得起俾得起咪得囉
你又話要驚失業驚有病,做好風險管理
你要講呢啲可能性,不如話兩公婆衰鹹濕生咗3,4個小朋友,4大長老又有大病要洗錢,或者有人爛賭要幫手還債啦
叫人唔好包拗頸,其實你自己先至最係包拗頸嗰個
香港35歲以下既人佔業主人數比例係最少
多數都係五六十歲嗰班
連登年齡層主要係35歲以下
可以想像呢度出得聲既人九成都唔係業主
所以佢哋對於喺香港買樓流程同埋使費係無咩概念
最多都係睇傳媒或者上網其他人up吓就當自己識
新一代普遍生得少甚至唔生
2~3人家庭兩房夠住夠用就算, 無謂夾硬供得咁辛苦
大單位更加少人接貨
其實根本每個人既情況都唔同
無話對與錯
所有決定都應該互相尊重
要生小孩子就基本上要三房。

有冇人接貨都唔考慮
係,依度咁多人放負。

佢哋九成未上車,依家上網亂講唔洗成本。
你見發展商啲貨都係啦,搵鬼買

我就睇租金回報啫, 實際得1%回報,買來做乜

兩房就唔同,需求大啲,抗跌力大啲,回報亦都冇大單位咁低賤,轉手亦都易好多
自住就唔同講法。

能力範圍做到,都希望屋企人住大少少。
首先要能力範圍做到
更加多家庭預算唔多,細細地上車先有咩將來先算
自主都好需要睇你嗰個單位係市場租金回報係幾多 (太低的話,代表你買入價唔平)

如果你份首期淨係放喺銀行收利息都夠交租有餘嘅話,我諗你有好大誘因去租
好多人計數唔睇機會成本
事實係你借九成 息同按保會好甘
你有錢借少啲六成以下 其實你筆首期機會成本都唔少
不過連登仔(AA)會話你識投資其他嘢賺錢就唔會上連登
所以你係公屋仔
食屎啦!無錢返大灣區啦!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞