有冇人係最近三幾年買咗樓,依家又想換樓?

581 回覆
302 Like 76 Dislike
跌咗成球仲換到樓
same here, 半新樓住左三年,冇比錢裝修
想換區同換大兩房
自己人工升左個double , 亦都睇到會繼續加人工

而家賣都係蝕個十零廿萬,但下一間買,就會平左幾十萬
計翻條數,其實都抵換樓
10蚊果份淨係知有無做按. 之後有個按揭number咪可以買100蚊果份
係咪假膠嚟?
咁有錢就應該一早買2房而唔係1房
傻閪 收皮喇 attention seeker
傻9
房屋台個個po都有

成日係熱門吹水台先唔覺意入
貼實啲問想拎少少idea計劃下

應該移去邊先岩?
搵乜野工先維持返而家收入?(講緊真正落袋果浸,香港地搵假如50k, 扣埋稅強姦金粗略估計45k落袋)
本身公一份婆一份,生左之後外國無工人依個concept, 應該點處理?
covid一開波係驚變sars,2020年頭插個一口價的,不過之後知有vaccination就影響好細。
19年搞到咁大件事,之後引發移民潮,一樣有影響,不過都唔會係主要插水原因,唔係2021都唔會破頂。
真係2022插水主因只有一個,就係美國一口氣由0息抽上5%,同d人驚大陸永遠封城。
但佢地硬係要話香港19後收皮,樓價插水,岩d唔岩d咁囉。
上年插15%,主因都係息口同封城。
佢地講個d原因引發移民潮contribute多幾%,因為有班急走急賣,個價西,益街坊
要再黎多次2022,等攻台啦
我都係咁諗,但賣唔出,曾經有個機會最多蝕15萬但果時唔賣就錯過咗
條友應該唔睇新聞,先會諗咁樣狀態重買樓,沙士果期d樓都跌到仆街
你邊區啊跌咁少
要唔要幫你養埋個仔
換左可以再跌
加息速度幅度係幾十年黎最快
不過上網唱淡唱得多總會有一兩個業主信然後急急腳賣既
見到幾年前先做按揭 都估到九成啦
好多五毛水人接火棒
都好呀,比$4k一個月幫幫手,包飯有床位
樓價仲有排跌
睇路
但你唔會睇到人借咗幾多
由佢露底啦。
咁又唔係 我一層借3成供 一層供完
樓價跌既話大把跳樓先過我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞