有冇人係最近三幾年買咗樓,依家又想換樓?

581 回覆
302 Like 76 Dislike
普通打工仔有3,4球嘅話都至少80後,仲要係早買樓嗰班先有機會靠層樓賺到錢
近幾年買樓嘅邊嚟有咁多錢,至少班90後好難做到
你有本錢解決到住屋問題就已經無乜移民顧慮啦
冇錢去邊都係地底泥
真 即block
班人網上移民
重裝40萬都計埋? 裝完你住得好都計? 同埋你賣出去都賣反裝修價嫁啦
兩個人三百幾呎兩房換一千呎三房套(plan會生仔),好舒服。三百呎勉強夠住,但住大啲係舒服,提升生活質素。痾屎唔洗爭廁所,又有間房放吓雜物,坐係個廳到又chill。
未計管理費,同利息
藍台?
你知唔知兩個做教師
兩個EO I 係香港普通大學grad 非三大做到呢d 工搵幾錢
你香港做咩職位工
班人老點
根本就好似上一代啲人當初用十幾廿萬買樓賺錢揸住幾層樓喺手,然後同你講買樓供樓好易咁依家啲後生真係無用
我睇完樓主段嘢 至少講嘢有組織
同埋喺香港有能力買似樣嘅樓 推測佢應該有一定能力
假設專業牌照/技能喺外國啱用 已經足夠喺外國簡單生活
你淨係識搵香港人笨7嗰啲 證明你圈子冇專業人士同其他人才
唔明咁多人負皮做咩 起碼係實際討論可唔可行
首先要知你香港做邊行 去到嗰行仲有冇得做尤其專業資格呢啲
假設你淨識中文英文 冇外國護照(除咗 bno) 正路選擇得番英澳加
工人都係好問題 不過細路就真係要自己養嘅 外國某啲地方樓價平 未必要兩公婆都返工
寫得好長啦 你問再講 費時變金剛棒
咪就係 人地提實際需要就負皮
做好準備 資料搜集 到時移民起碼有心理準備
真 斷估佢至少識養呀女掛
送去美國讀大學 肯定係為囡好
賣啦
賣完可以平買大d 嘅樓喎
除非諗移民啫 咁就要對比留港同移民又另一個層次
賓未必搞得掂
可能日常生活 ok
但係培養唔到個仔女 幫唔到仔女成長 學校有咩問題又幫唔到手
真 佢買嗰陣未知美國佬會瘋狂加息嘅 唔怪得佢
係生仔唔移民呢個決定有討論空間
四大長老不知幾想湊 4個爭住問幾時可以比佢湊 話一有得湊即刻唔做野
聽埋佢枝笛就聽硬架啦, 話曬自己父母 同埋由佢地湊平時番工都睇唔到, 只要唔好伊伊哦哦佢點樣方式又點多磨擦
其實好多新婚遇到同一情況,一生仔真係要換個大d, 畀工人加bb, 變相市區, 7m 內, 500 尺,屋苑的話,可能得將軍澳個d半新樓
Tko 500呎 要近8M喇(已經唔係半新)
7m內只買到3-400頭
仲有差餉呢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞