有冇人係最近三幾年買咗樓,依家又想換樓?

581 回覆
302 Like 76 Dislike
我都想換
不過係諗住換4房果堆
掉咗接近35萬裝修呀,左」,未住夠3年,仲要負資產緊,點換?
想換間岩心水 但依家放左3個月都未有還價 已經係開低過估價3%
想換,樓上啲音畜真係好撚煩
嗰陣時結婚先買樓住。

根本冇人知個市係點

我有啲朋友三年前未有錢買樓,點知依家比佢哋執平貨。
當年全爆用咗三十萬

依家用當年買依到嗰價可以買大多一倍
換白石角啲蟹貨?
身邊大部分人都係20-21前後買
個陣無買既 而家都無打算買 都係繼續租

買過樓既就知 睇樓簡樓 簡岩心水係多麼煩
租樓又煩

租足三年再去睇樓 不合理
想知你買左邊區

我大埔舊樓跌左50萬
都未去到可以買大一倍咁誇張
弱智
咁都要預算埋自己生幾多個,生一個可能你換一次樓就夠,生多個呢?

到小朋友讀書,會唔會就局限咗揀學校嘅選擇呢?

未必個個都會,但係如果你需要四大長老其中一兩個過嚟幫手,會唔會需要再揀一間大啲空間嘅屋呢? 或者地點有可能要改變呢?

生仔前,同生仔後對住屋需求係可以有好大變化,諗清楚先,如果唔係你只會重蹈覆轍,三五七年後又要諗過,淨係釐印費經紀佣金到幾襟計

我2020年開始租,因為需要俾小朋友更大嘅空間,業主層樓就跌咗幾百萬
咁你已經無左一球,加埋再買大啲又要使多可能兩球?跟住樓價黎緊又唔知會唔會唔上唔落,香港買樓同投資係捆綁埋一齊,無得話自住驚閪,你寧願租出自己果個單位再租間大啲比自己,起碼唔會蝕息蝕印花稅,等層樓升左先再換樓
嗰陣時雖然未有武肺,但係每日條街打緊仗,七月又國安法,如果咁都覺得呢啲係你好消息嘅,咁交一百萬學費都唔係好貴
無錢移民慘過食屎
事後孔明
2020點會未有武肺?
個陣1月中到武漢已經封緊城啦
就算7月有國安法
個樓市一樣照升升到21年尾先見頂
蝕咗成球點移
比人扑鳩
咁你將來會唔會打算買
情況一樣
Same here, 2021買左新界2房,點知有左, 而家生左就覺得地方唔夠大,又想校網好d想搬🥲
用左成40萬裝修,又仲有一年先賣得
嗱2020年4月前香港未封城,如果封咗城之後,你仲跟住去追,好似傻仔咁少人啲貨咁就抵交學費喇.btw,我2020年中,見到原來可以咁樣封人哋啲生意又唔使賠錢,覺得真係好唔對路,開始賣樓,已經好難出貨,想得嚟睇嘅都挫好大口價,賣咗半年先賣到
所以我個仔讀國際學校
好心摸頂價接貨嘅人現實啲啦
變負資產咪認咗佢囉 當年唔少人做好心提你哋又唔聽
成日話自欺欺人話自住驚西 上連登搵同路人圍爐取暖自我安慰
祥益

4 個月前
封鎖原因:英國再有大規模罷工 首相辛偉誠譴責 呼吸自由民主空氣,正
桐生戦兎

1 年前
封鎖原因:69 得幾十萬 咪屈
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞