有冇人係最近三幾年買咗樓,依家又想換樓?

581 回覆
302 Like 76 Dislike
你覺得留喺香港就唔係賭的話,係無問題嘅
移民唔講細路
有兩大問題 搵錢,住屋
唔講專業人士 大部分人去到英國都係搵唔到工
一係就低層勞動人口 同香港搵南亞係機場搬野無分別

住屋:移民撚好鐘意講英國兩三百萬幾千尺間屋
事實就老撚咁遠
香港同倫敦咪一樣 zone1同中環 半山一樣價
你住得倫敦 都係住老撚咁入 同你香港住天水圍無分別
天水圍買間村屋都可以好平啦

重未計住曼城,new castle 個啲,咪同大灣區無分別
你番深圳,珠海住都可以好撚平
收入再低一節姐
自住物業,應該未來三年都唔會買住,因為租樓實在太方便,太平 (relatively) ….. 我亦都揼咗錢全屋訂造傢俬

通關之後都係周街吉舖,寫字樓出租率亦都幾乎創新低,香港已經今非昔比….. 對大單位嘅需求更供過於求,所以我仍然覺得租大單位係非常之化算

投資性物業,見到平,同埋一定要係龍頭屋苑,配套好的話都會考慮 (亦都只限兩房,因為係最多人需要嘅類型)

不過所有嘢都係講錢,如果有人財政唔掂,有大單位大幅劈價,我又鍾意嗰個單位,當然會考慮

而家市況,冇咗大陸人落嚟搶樓,香港人完全唔需要急着買樓
窮撚去邊都係無成本
衰啲講句 本身係香港兩公婆搵得三四萬
公屋又住唔到 買樓又窄既
移民就最值得去博一博

不過移民同走難一樣
南亞仔來香港之前 都無諗過香港有幾好
只係知再留係個到 會無飯開 愈來愈大撚獲

如果覺得香港真係好撚大撚獲既
真係立即移民 不需討論
市區想搵三房套真係好撚貴

當年上車真係無計
而家想換又無心水
自主性物業同埋投資性物業,我一向都分得好開

亦都唔使下下到話晒俾你聽,我買到新世界劈價嘅優質地鐵站上蓋、兩房、高層、向南,僅廚單位咩?

買完下個禮拜第二張價單已經加咗百幾萬,有少少運仔咁解囉

亦都慶幸我冇用筆錢去買自主性物業,又撞啱新世界劈價,所以大把子彈去買

自主性物業同投資性物業都搞唔清的話,一世唔會喺房屋市場賺到錢

柏傲莊,我係用嚟純炒
想問柏傲三房要唔要千五萬
我都係最近上車 同你有同樣唸法 都覺得呢間屋唔會住得耐 (>10年)所以我都係超輕裝買現成家私 清拆原本唔鐘意嘅入牆家私 換一換電器 budget 都係10萬到 consider 以後會再換樓唸住到先考慮大執
講真,係連登講買樓、換樓、結婚、生仔
預左會勁撚多唔關事既人入黎叫你移民好過
又會串鳩你點解會仲係香港結婚買樓生仔
但班友可能連女朋友都未有

屌,但移民真係咁撚易咩
特別開始成家立室,大撚把野要顧慮
真係講一句話移就移咩,除非有錢仔啦

所以唔洗理佢地
層樓租出去租出
租過第二層唔得嗎

買賣開支好多
之前賣左轉備換三房,其實就算生一個小朋友理應都要三間房先夠
真,一係你就專業人士,一係就低層人士冇嘢輸
大部分高不成低不就香港人,真係話走就走到咩。
移咗民,小朋友冇4大長老一齊陪成長,依個係我最concern嘅。不過連登仔仇父仇母可能冇依方面擔心嘅
無錯,兩公婆做銀行,未必要專業,我當做product, 連bonus月入15萬好正常
但去到外國after tax 我諗max max都真係得60-70k
係,一係低收入,一係收成期
如果90後,兩公婆手上就得2-3球
去到果邊唔成功要回流,燒咁啲錢,返香港又要由頭再儲首期,仲要未必搵得返中層
一個鍵盤,指點天下
其實只係一大班失敗既圍爐取暖
其實我都唔明,d人成日話係英國住大屋,講真你係香港住去大西北村屋咪一樣咁平

除非係講緊追求普世價值所以移民,唔係嘅話單純係個邊住大屋唔明有咩好羨慕。
我啲公務員frds全部唔走,尤其紀律部隊
因為佢地知去到外國一定渣兜
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞