有冇人係最近三幾年買咗樓,依家又想換樓?

581 回覆
302 Like 76 Dislike
我都有同樣諗法,以為自己問題
接受到英國住好偏既大屋,其實同返大彎區1小時工作圈既工有咩分別,係景唔同左,語言變左英文台
無錯,十分同意

我地呢啲夾係中間黎既,係最難決擇,有邊個唔想走呀講真
除左錢之外,屋企人真係最大考慮因素,除非屋企人100%支持,甚至出錢出力一齊去,不過又有幾多家庭係咁
岩岩先生左細路,當然想比四大長老玩下孫,佢地最開心莫過於此,如果一下就話移走左,其實都真係對唔住佢地
我都係屋企原因當隔離果個嘅老人家係單親+嚴重病患康復者,點走
冇咁多錢就揀返平民版國際學校ESF啦,個d貴族學校唔係普通家庭讀得起,$300萬債券晤係個個人有錢買。
香港公務員鐵飯碗仲要有宿舍
當然另一個原因係佢哋知道自己俾政府姜到冇技能
大西北一間都冇
有真係去過曼城,new castle呢啲二線城市既
夜晚一定唔敢出街 又或者調番轉講
出夜街都無意思 除左飲酒 無野玩
但成條街都醉酒佬,周圍勁臭尿味
住近球場重撚大獲 有波踢個晚 嘈撚到仆街
再加上口音勁撚重 難聽到仆街

所有野都可以適應接受既
咁就要講就算你既細路英國幾撚叻 都係讀公立學校
英國公立學校小壓力成就學生都無上進團火
英國公立學校入到uk top 10 u既 真係小之又小

要關心細路 不如努力搵錢
香港輔助佢 唔得既踢佢去英國讀私立
讀間大學都好過人

唔係過去做二等公民
識人混混淆淆top up grad
做左個海關幫辦
住宿舍 每月出8-9雞糧
老婆做份三萬零蚊工
細路讀國際學校 不知幾撚開心
老婆重可以個個月買名牌

移民去英國搬抬托?
係公屋台問都on9
十大(老人)屋苑跌到乜咁喎
四五十年樓個堆, 高位跌撚左兩成啦, 點會冇跌

香港輔助佢
然後中一就針咗
咁就啱我
而家生咗件,夜晚唔會點出街
睇d朋友得閒約人返屋企開Party
我屋企得5百尺就廢時搞咁多啦
得閒仲有英超睇下睇埋F1又得

上進係入所謂名校,搵多d錢,定係有多元發展,去搵下人生目標,發掘創意?

做一個唔洗驚播錯歌就俾人拉嘅二等公民,可能都係好事呢
一等公民們記住學定北方普通話
遲d有專才過嚟揸小巴,諗起都爽
同意呀
仲要講到外國個個都住大屋
啲出名既城市大把住apartment 亦都唔係平
翻工咪又係要揸車搭鐵半個鐘一個鐘出翻去
人地買成幢連花園車位先夠你買一層
無乜可比性
小朋友細個未需要自己既房,可以住多幾年先換
你唔識買btc?
你家下買2025年多多幾球
利申渣緊Btc條數仲多過層樓
我識買利物浦添
媽媽嘅角度可能係咁諗

爸爸嘅嗰度就真係快啲踢佢哋走好過

一個都還好,如果兩個一齊同我哋同房瞓,其中一個喊,搞醒埋另外一個,跟住就喊聲二重奏…… 聽朝就唔使返工

小朋友如果成日同我哋瞓嘅話,亦都有機會影響兩夫妻嘅感情
有冇跌錢?
屋企人真係要好好珍惜,尤其見到佢地年紀愈來愈大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞