最有價值收息股研究所 @ 5

991 回覆
1 Like 5 Dislike
如果現況20年,宜家個價位絕對值得買入
至怕買完地方政府起條同你平行新公路
一喺侷你入股一齊起,一喺搶到你咩生意都無
北環?今年到期,班友應該勁驚
想續期咪擴建囉
大飛哥,請問點睇659老母0017?
香港4大地產商最垃圾係咪17?
0017 重債,依個佢自己都有講,佢亦講左唔會大幅減債

嚟緊主要等 11Skies 落成
成本入賬 改成市值入賬,assets $升,gearing% 跌 (債$不變)
公司PPT 講嚟緊幾年 rental income CGAR 30%
當然,信唔信,做到幾多,就自己考慮
公司目標 2024 2025 recurring profit 上到50%
我就覺得可能要推後一兩年先得
比較差 我覺得係0012
但 11 skies好似起到好垃圾,香港市道差都唔知租到幾多出去..
我20幾入,收左兩次息仲蝕緊
兩兄弟交左咁多保護費,果幾塊地皮都唔知點回本
之前見d 香港其他地方寫字樓空置率高,有d卻步
好多人無留意
0012已經搵大股東 借緊低息貸款
換句話說, 本身要供股/減派, 依家四叔自己硬食頂住間公司
大家望下, 佔比唔細

於二零二二年十二月三十一日及二零二一年十二月三十一日,所有同母系附屬公司(為本集團最終控股公司之一間全資附屬公司)借款均為無抵押、附息及無固定還款期,並預期不會於報告期間結束日起一年內償還。
長遠供應都有嘅 需求又有冇咁高 就真係冇人知

長江中心同即將the henderson 都租唔晒出去
佢買地買左800億
012市值先1000億
之前有望過幾下

最主要其實係佢哋做生意嘅方式囉
乜嘢都慢慢做 搞到啲資金回籠有啲慢
唔係咁講嘅 地產股nav不嬲都有discount
11 skies 係咪垃圾就答唔到, 我未入到去睇
收到租就得
做得機場嘅商場, 客流應該無問題
(依到又另一個topic, 不過大部份連登仔話 香港唔會有人嚟)

贏唔贏到 Changi Jewel 就睇 雞扒仔個 K11 Branding & 包裝
聽講佢搵左好多獨家嘅 品牌入去個商場
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞