最有價值收息股研究所 @ 5

991 回覆
1 Like 5 Dislike
因為pe 唔代表 佢真係賺到咁多現金
不過有時候都理解嘅

唔同人有唔同嘅財政壓力
可能有啲人急着見到回報掛
同意
有啲人 要收會費 迫住日日Gel 出十鳩幾萬個Po
個啲先係最好投資
穩定現金流
分幾十個倉不停買
升又可以gel
跌就gel另一個倉
真正既現金流-》儲資產 model
求其幾個Number 總有一日會中嘅
659一個禮拜升咁多好少見
跌到6蚊先奇 每年保底派10厘 WHY NOT
有時候啲管理層好大諗頭

明明大把錢 但係唔減債
覺得自己好有能力嚟緊嘅project 會賺得更多錢
(同意公司保留適當嘅槓桿係有用嘅 但係多數時候佢地投資啲roic < wacc 嘅prj 某程度我覺得係破壞緊股東價值 )
坐緊659大船 lm
摩根大通發表報告指,基於希慎(00014.HK)可持續的現金流及鞏固在銅鑼灣市場份額的改善工作,認為年初至今其股價大幅調整是不合理;該行表示,隨著香港零售銷售持續復甦,預料希慎股息率與美國10年期國債收益率的差距將持續收窄。

該行將希慎今年及明年收入預測下調2.5%及2.2%,同時核心淨利潤則下調7%及7.7%,以反映大埔住宅項目銷售進度緩慢;另外,該行亦將在2023年至24年每股分派預測下調0.7%。

摩通將希慎目標價由20元上調至26元,相當於今年底止每股資產淨值(NAV)預測折讓62%,較歷史均值低出一個標準差,考慮展望改善及零售業復甦,估值基礎與收租股同業看齊,並將其投資評級由「減持」一舉升至「增持」。
之前有買 而家都有買 密密買
我都係佢同0017
14號仔就都係咁

四大地產商嚟講 我覺得16號係最穩陣
咁可能17號個彈性大啲 但係首選一定係16
之前$90買落嗰啲 唔捨得賣
雖然心目中覺得佢去到$120就走得

但暫時都未去到 咁咪擺喺度做吓息魔先囉
1929派高息,大家點睇
路勁依家都係炒樓多過收路費
呢啲就係公司多現金得滯嘅問題

冇屎搵屎屙
巴打BTI 34元重貨點睇
新業務新ceo 話2025希望有15億美金
大概佔2成
我唔睇好2025年就有2成
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞