最有價值收息股研究所 @ 5

991 回覆
1 Like 5 Dislike
本身都都想講elon個例子 你已經講咗🤣🤣🤣
放係富途當儲錢
買邊隻有會穩賺?5000$放一個月有十幾蚊果d就ok
好過放銀行
可以講下邊三隻嗎?
0012 恆地苦主討論區
https://lih.kg/1938952

原來以前咁多人買
港股D地產股全部水9人
成世都返唔到上高位
778, 823, 0017, 0012, 0004, 大陸果D3333, 陽光地產, 世茂, 碧貴園
全部都係呃水魚

誠哥旗下0001, 11113算係有D良水
仲有新鴻基似返D樣
0659 由$20 跌落嚟= 水魚?
0659 出$9.15 , 大家 30% 就 唔係水魚?

施主, 咁嘅升跌心態 投資唔會成功, 只會做水魚
大飛哥 講嘅英股 今日跌返, 一定呃水魚!!! 伏股!!!
回水!!!!!!!!!!!!!!
買騰訊好冇?
仲有少少係手
請教下,另一隻REIT O又點睇
想問吓大飛哥有冇啲咩書係可以研究reit valuation

呢排不斷都有買farmland reit 但唔知道佢係咪undervalue
富瑞發表研究報告指出,由於利率預期回升與住宅市場低迷,本港地產股由5月8日至今累跌5%至19%。該行對本港地產股維持正面看法,當中偏好零售收租股如領展(00823.HK)及九置(01997.HK),其次是住宅,之後才是寫字樓。

該行預期,儘管今年下半年本港住宅仍面臨最優惠利率高企及供應積壓等不利因素,鑑於利率正常化和人口流入支持住房需求的前景,本港樓價有望在明年復甦。此外,該行全面下調發展商盈利預測,認為存在下行風險,但最近的疲弱提供收集優質品牌的機會,該行看好新地(00016.HK)。至於新創建(00659.HK)獲提私有化,有望加強新世界(00017.HK)的現金流,惟對負債率的影響有限,並對未來盈利構成潛在下行影響,維持「持有」評級(見另表)。

另外,該行認為雖然內地遊客數量停滯不前,但奢侈品零售商的零售額已恢復至與2018年相近水平,該行料5月份本港零售數據將成為行業的積極催化劑(勞動節的利好下或增長20%至25%)。該行於九置業績披露前下調其盈利預測,主要由於利息支出上升,但仍然看好九置,而行業首選領展。
地產股只會買三隻
16 823 14
多謝咁詳細回覆

想問多個白痴問題,
我見O嘅PE去到40幾
對比其他REIT 佢算好高
呢樣野又點睇, 定其實REITS唔著重PE?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞