最有價值收息股研究所 @ 5

991 回覆
1 Like 5 Dislike
3988 ?
lm
唔信大陸野
可摸耳請教下石油股而家pe咁低派息仲可以咁高係咪買得落,差唔多20厘息
早晨巴打,咁6同941呢?見佢地今年都有d升幅又有息派 跌都唔會話跌好多
永遠不買
Refinery business is dead already
Downstream無前程
純賭upstream crude price
點解downstream? 近年係咁升, 有d唔明 譬如3倍pe 佢賺3年錢應該已經回本?
如果我淨係揀3988同941作收息,點睇?
比例50/50
PE同回本同sustainable business 3件事黎wor
理論上我用9蚊買一隻股,佢每年賺3蚊,6年就賺18蚊,唔計利率影響,假設全派息,咁我3年後價值唔係應該double左?之後退番一半出黎咪唔會蝕…所以我成日都唔明點解連續幾年都高pe既股票股價可以咁低…
659穿頂
升跌睇得開啲 日日都會升升跌跌

升得過多咪賣走佢囉 唔係講緊呢隻股票
搞清楚Earning 同Cashflow分別先

佢一年賺3蚊 但其中2蚊要拎黎再投資(油唔係可再生)/保養 ,咁佢係賺左3蚊定1蚊? 呢個係第一個誤區

答埋你上面果問題
3倍PE 係用緊幾時既油價?上年幾多 依家幾多 將來幾多?
收息股擺係邊到好啲?大家係銀行/股票行?
自己屋企
我寫假設全派息…如果3倍pe只要維持到3年既話係咪就可以唔明d公司點解成日再投資唔回饋股東算 反正頂到幾年都回哂 執左佢都得啦
油一年Decline 25% 你點頂幾年
唔係架
升唔係好事,入貨價又貴左
最好keep 住跌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞