最有價值收息股研究所 @ 5

991 回覆
1 Like 5 Dislike
認真想學野 感覺睇到咁細好似好複雜 可唔可以簡單睇佢呢幾年既nii同non-nii之類去估算 同埋早幾年低利率個陣 銀行股都一樣好高位冇咩點受影響 未來利率斷崖式下滑頂多去番幾年前水位而且Covid 後低迷期間revenue都最多跌2-3成 相對股價既跌幅差好多 咁睇法好似中銀23蚊好抵買 同埋銀行d balance sheet其實一直符合到ma要求既話 應該唔會有大變 冇大變其實對股價係咪影響相對可以話係輕微d所以唔需要太睇重?
8月又出業績
確實未來bti,mo嘅combustible 會收皮,不過佢地都仲有launch 其他產品同把重心發展其他業務
其實買telecom 好過bank sector ,一個先付費再提供服務,一個先服務再付費
所以你覺得未來會禁煙?
稅收果part 對政府都係個問題嚟
點建內銀隻隻啲股價都可以咁沉
人仔跌
同派完息就會咁
唔得嫁
收息post 唔可以話內銀 股價跌嫁
唔得咁嫁
高盛發表研究報告,表示與2013至2015年的周期相似,銀行在下行週期開始時會致力維持股息,然後在股息、資本和撥備三者無法很好平衡時,將優先考慮資本和風險緩衝而放棄股息目標,預計內銀在2023至2025年將面臨類似挑戰及重覆派息模式。

市場普遍認為大型銀行的估值較低,但高盛指出在地方政府債務所帶來的利潤率風險及信貸投資組合損失加大的影響下,可能會削弱盈利增長,內銀或迎來進一步調整。

高盛將今明兩年大型銀行撥備前利潤預測下調5%及6%,同時計及股息減少的風險,目標價平均下調1%。該行認為,郵儲銀行(01658.HK)領先於同業的盈利前景和穩定的股息支付被低估,將評級從「沽售」上調至「買入」,目標價由4.06元上調至5.8元。同時高盛將農業銀行(01288.HK)評級從「中性」下調至「沽售」,目標價由2.62元下調至2.45元,認為農行面臨較大的股息減少風險。
內地大型國有銀行據報正向地方政府融資平台(LGFV)提供25年期貸款,部份貸款更暫免支付利息,以避免信用緊縮。
5厘買 零成本要廿年

8厘買 零成本即刻少8年
內媒《21世紀經濟報道》引述多位接近大行人士指傳言不實,目前並沒有有關貸款政策出台。報道指,銀行在辦理貸款業務時,要結合項目的具體情況、主體的償債能力、風險水平等各種因素,綜合考慮後才會審批放貸。
所以你唔會或者唔建議買煙股?
利申: mo, bti, pm 都有
郵儲竟然會上調
呢輪內銀無得玩住
請問 公司同股東利益一致 應該點衡量
港股好多反面例子
漸漸學識有咩蛛絲馬跡睇得出

但掉返轉就唔識點判斷
管理層折讓
長和長實都係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞