最有價值收息股研究所 @ 5

991 回覆
1 Like 5 Dislike
話說講起FCF

究竟FCF使唔使減埋loan repayment
明白多謝分享idea同賜教
今日係咪對內銀嘅信仰考驗

利申有3988
除淨都兩毫幾,無問題喎
利申3988供左剛剛10個月,會繼續供
最近走晒

前前後後供咗三年 後尾都係發覺其實有其他嘢仲好

銀行股始終睇唔明白 講到尾買嘅都係信念
所以就走晒了
有其他野仲好, 可以推介下嗎?
大飛哥係咪唔會考慮香港物業/地產股?
之前見你提過bxp,香港啲收租股係咪唔太值得買?
冇乜嘢好推介wo

好似大飛哥咁講 港股投資價值高嘅嘢唔多

我自己傾向地產股
海遠同海能而家算唔算高息
感覺呢類型嘅公司好cyclical
建行咁樣點部署好。。。
要買就買NOO , 有部份NOO 個股價細過Scrap value 基本上唔會輸
0014 其實低調地做緊野
佢早幾年借定平錢, 應該夠未來capex
1. 加路連山道, 依個大家都知
2. 近排幾條隧道 & 行人道
3. 希慎廣場 裝修升級 & 二期五期 升級 執位
4. 仲有啲舊樓收地做緊,
有啲公開左嘅: 波斯富街 85號, 入左則重建
有啲無公開嘅, 但希望係佢嘅: 霎東街 & 對面 勿地巨街
(利舞台 & 禮頓中心)
5. 土瓜灣 with 恆基&帝國, 0014會負責 商場部份
6. 竹林苑重建, (股東會問過, 無正面回應)
https://lookitsmathbook.blogspot.com/2023/05/2023-05-19.html

https://lookitsmathbook.blogspot.com/2023/05/0014.html
NOO?
牛牛搵唔到既?
6. 真係唔知想佢重建好定唔重建好 依家啲租務回報差到,尤其係 D-E類單位

講就講咗好多年
Non operating Owner , 買邊隻 就睇自己功力啦
我都有本地地產,不過收晒皮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞