最有價值收息股研究所 @ 5

991 回覆
1 Like 5 Dislike
一係鷹君
14個portfolio 有一半係商場 一半係商廈 少部分住宅,都係香港嘅Tier 1,商場出租率99%商廈都有90%其實算好好,當然無得用疫情前比

至於移民潮應該對住宅業務衝擊大啲,出租率得6成,不過全港嘅貴價樓都食緊屎,唔係經營不善嘅問題,但大埔又賣唔出,好在係同人JV無咁傷

至於港樓個人睇法係要冧一早就冧咗,當然你話好似過去10年咁升就無可能,但我睇法係繼續平穩發展,睇淡嘅人就覺得大陸唔使靠香港,香港又無外資,已經玩完

但香港無埋地產,仲邊度搵水泵上去?當然,無人叫你allin 純粹買幾手收息嘅話我覺得14依刻都幾好
打完官司未,依間嘢唔識評論
仲有咩利淡出現,係就一次過啦
習慣咗咁樣買

永遠都唔知邊度係底㗎嘛
去年向長實大手買入半山波老道項目住宅及車位的新加坡買家,終歸都是要撻訂收場,長實殺訂訂二十億元。
我在去年已發貼文【跟超人沽貨】,當時寫下:
「消息稱買方新加坡基金能以「大手優惠價」購入本港珍罕地段頂級豪宅,投資值博率高,「一旦本港恢復全面通關後,波老道項目的升值潛力應該很理想。」
報道所說的「雙贏局面」,根本就是一個笑話。跟進開長實交易的財經記者都會知道,從來就沒有所謂「雙贏」的局面,唔信可以問下2017年以402億向超人買入中環中心的全國政協盧文端、「小巴大王」馬亞木、仲有金利豐朱太而家有咩感受?」
bit.ly/44EuTig

值得注意是新加坡買家要求的成交期長約兩年半,長實當時更承諾在交易完成時向買方提供最多103.83億元、相當於作價50%的貸款。
現在一年未過,新加坡買家已經縮沙,交易時提到「一旦本港恢復全面通關後,波老道項目的升值潛力應該很理想。」似乎真的只是一個幻覺,而且更表明金管局放寬銀行按揭不但未能刺激樓市,反而是變相確認了下行周期。
物業去年成交時呎價逾六萬元,現在樓市正在向下調整,不知小超人會否向新加坡買家追收差價?
#撻訂
#李超人
#說好香港故事
#財經拆局
美股3M如何
見年年都加派
股價不停跌,不停賣野
有冇人有1428,想知點解佢可以派咁多,明明唔係好覺佢好好生意
大飛哥 想請教吓

我哋做dcf 個discount rate 就用wacc啦

咁如果想計bond price discount rate 用啲乜嘢會比較合適?
你們覺得331靚?
P/B高到喊,市值2.732B/Total equity 598,318Thousand = 4.6
利申唔識:睇鐘記本書睇reit都計過PB
點解清會用PB計
同埋你有無考慮個Equity點計出嚟
講呢啲
咁我知道啦 PE低 = 平
331 一幢物業都無 點同Reits比

#奈銀
唔分析照跟書都有講當你要用ratio
除左P/B 最好計埋P/E, P/S, P/FCF
仲要同行業比較 與過往ratio比較
再考慮埋增長 競爭情況 etcetc
單睇一個P/B不如唔好睇
依道有無人會俾錢老豆老母幫手抽銀債?
Risk free 5厘why not?

#奈銀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞