最有價值收息股研究所 @ 5

991 回覆
1 Like 5 Dislike
想買佢水務 唔想買佢地產
懷疑係特登擺埋一齊

水務=現金牛業務
659 放哂之後, 轉倉去1883算
3蚊樓下不斷入
黎緊派0.065 冇難度掛
1)5月下旬以來,港股盈利及營收增速均已企穩並開始小幅上修。當前恆生綜指2023年盈利增速及營收增速預期分別達到21.1%及7.7%,基本面優勢較爲明顯。

2)根據測算,6月截至21日在國內政策預期升溫、中美關係暫時緩和的背景下,外資再度階段性流入港股市場約104億港元。但從估值及市場情緒相關指標看,港股情緒仍十分低迷,當前恆生綜指與恆生科技指數動態PE分別爲9.0倍與21.4倍,均低於均值以下一倍標準差。

對於港股,該行判斷短期或延續震盪行情,建議關注三條主線:1)高股息、高ROE以及自由現金流優異的個股;2)出行產業鏈,特別是4月中旬以來顯著回調的航空板塊;3)成長板塊中性價比高的生物科技和佈局AI的互聯網龍頭。
周大福企業提出以每股$9.15,收購其尚未實益持有嘅新創建(659.HK)股份,當中包括目前由新世界持有嘅新創建60.88%股權。呢項交易令新世界套現約218億元,撥出40億嚟派發特別股息之後,餘下資金就用作減債之用。呢個動作,俾市場視為周大福向新世界泵水,幫佢減債。

https://lihkg.com/thread/3431836/page/1
270除淨條數已經補回
所以咪話大陸佬 on 9 囉。 你睇所有富豪, 邊有現金牛同地產擺喺同一間公司? 梗係分開擺, 地產破產都唔會影響到現金牛呀嘛。
我有。 無乜分析過, 純碎覺得唔應該咁平。 同埋多多少少都係信李家。 唯一係唔知應該買1 定1113.
新世界面對今次高息危機,出手算快。但市場嘅擔心亦不無道理,事關過去香港每次金融危機,新世界主席鄭家純都慢三怕,曾一度險些斷送家族江山,要本來已經退休嘅老豆鄭裕彤出手打救。雖然鄭家純依然是新世界掛名主席,但實質已經退下火線,市場先漸漸放低對新世界嘅擔憂。

呢句好笑。 我都成日話, 幾時純官退休, 無咗呢個 discount factor , 新世界起碼升3成。
經濟日報有人推介希慎7利息
呢條友一向係咁
想引人follow佢個fb
笑死人,新世界電訊賣左差唔多10年都關事

你去房屋台走轉睇吓,果邊啲偉論仲得人驚
當年嘅純官太經典,彤叔退左一年就要即出山,周大福仲要隔代交棒,雖然剛哥依家都奶奶地嘢,但比起純官真係不值一提

好嘢,靜靜地買
連燈仔幾可會上披露易睇下財報呀
任何人只要正正常常都好過純官。 你俾 package 劉嚟搞都好過佢。 純官一釘新世界第二日就升3成。我話嘅。
唔通有驚喜
倒轉諗 唔搭隻現金牛 邊個會買佢d房地產
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞