最有價值收息股研究所 @ 5

991 回覆
1 Like 5 Dislike
係咪就係你
點樣回購到無得再回購,公司用得晒repurchase mandate?

天外有天
有貨,不過都唔係主要為收息。其實佢上年升突左先有跌唔少錯覺姐,我覺得現價算ok
睇佢琴日業績同earning call確實唔錯
佢唔係有無單問題 1500億積壓訂單,交貨vs 新訂單 1: 1.7 多到做唔晒
主要係產能問題。供應鏈今年解決唔少。今年預交100-120 f35, 2024預去到150部
放好多落回購派息。睇管理層都幾有信心追番
https://investors.somero.com/
https://investors.somero.com/~/media/Files/S/Somero-IR/documents/somero-annual-report-2022.pdf
Somero products are machinery used in the process of horizontal concrete placement.

By using Somero products, customers can expect flatter floors, increased productivity, and higher efficiency.

Somero pioneered the Laser Screed® machine
market in 1986 and has led the market ever since
through continued innovation, growing our product
offering from a single model to a portfolio of nearly
20 products. Our proprietary designs are protected
by over 90 patents and patent applications.

有隻英股feel唔到個護成河好唔好
9做個兩年call spread。再拎你d錢做定戈期已經攪掂
岩岩睇。當SPY而家455. 做25年6月 LC 455 SC525
俾42權金
收左你455,455-42= 413
做兩年定期有5%,413*1.05*1.05 = 455就攪掂
但佢話100%的下行保護係咪吹大左?
明晒 俾權金去做 SC525 LP435
再剩低既拎去做定期都賺
基金公司識玩
THX 兩位巴
你岩,今日望下佢倉係咁做
其實係放棄左自己兩年risk free rate. , 當每年4-5%。去換最多15%回報,但又唔一定有15%。可能係0%
自己簡單做都大概做到
咁你覺得買邊隻穩陣
長江基建1038的主要投資包括為香港島及南丫島供應電力的香港電燈佔38.87%權益;
在中國、澳洲及英國的能源基建及交通基建組合。其他業務包括香港水泥產品製造商青洲英坭及佔百分之五十權益之合營公司友盟建築材料。
From WIKI

你睇返大飛哥之前D reply....
港燈本身都收收地皮....
電能0006揸唔少港燈2638
1038揸38.87%港燈

0006 < 1038 =但都係伏
0001=歐洲生意 & 回購到盡頭(再回購就要私有化,你估佢會比個靚價你咩?)

1113 岩岩先比新加坡自斬20億訂棄權,證明坡佬都計過條數
寧願蝕20億,都唔接你200億貨= 你件貨之後唔值180億
i.e. Part of Asset valuation overpriced
咁要諗返,會唔會集團手上既貨都有部分overprice左?

Audit report一定唔會顯示出黎,會照用返舊時個valuation 黎玩?
ER 未必有變化? (可能上年200億呢單交易入左account receviable搞緊分段收錢,maybe 今次要扣返出黎 & 加返20億 revenue & 再做asset revaluation)
但坡佬呢下將枱底數露左出黎......

咁既樣,你仲想買? 諗真D好wo
隔硬排,咁1113囉
唔係剩係指呢幾隻,講緊港服收息你會買邊隻?
1113 嘅 asset 有排都未到 over priced

幾年前1113 出左份 資產估值書
當中唔少仲用緊成本價入數

手上堆酒店已經係例子, 轉做住宅先能夠體現價值
我入呢到都係學野
呢個post 既人主要計 price mismatch/underpriced fair value

我習慣玩 流通量大,有期權,最好波動唔太大
呢到d人鑽研得好偏,有d流通量低到無咩成交

成交量少,fair value,息穩定=另類債券
me寧願流通量高,有期權隨時補鑊

659幾時先公佈投票日?等緊017啲特別息回血。

利申:27蚊貨...
近少少 大劉細佬隻 SOGO 私有化

幢野自用做 百貨公司, 所以歸類為 PPE 用成本入帳
sogo 市值過百億,用成本入帳真係痴9線
點解當年undervalued成咁合和都可以成功私有化? 同埋before that, 點解undervalued咁多但長期都冇人買返高個價?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞