最有價值收息股研究所 @ 5

991 回覆
1 Like 5 Dislike
好期待聽日659 會講咩

睇吓點
你呢啲鳩吹大師
收息要睇現金流量表,睇吓可否持續
所以都估佢嚟緊減派息
6元頭,5元尾就算可以入貨
呢個係我自己覺得算fair 或者覺得扺買嘅價錢
收息要睇 現金流量表, 依層認同
不過 0270 未必咁易睇

佢有起樓賣樓, 依部份會令到個現金流負數, 會嚇親人
Earning after I & T , before D & A 會好啲
睇下有幾多 recurring income (not revenue), 如: 水務 /收租...etc...

呢一兩年新加玻有新收購, 加埋「置富嘉湖」好番新工程, 條數係會冇咁靚
唔明,
咁同 「有誠哥靠山, 借錢好平」有咩關係?
有咩原因令REIT 借錢會平D?
多謝指點
rating 評級
通常睇幾個指標
淨負債 / 利息開支 Net Debt / Interest
負債 / 負債+權益 Debt / Capital
稅息折舊及攤銷前利潤利息覆蓋 EBITDA / Interest
淨負債 / 稅息折舊及攤銷前利潤 Net Debt / EBITDA

btw. 0778 我未搵到評級, 應該唔太差, 佢上面啲ratio都okay
Gearing 23.9% (未過30%)
Interest coverage 4.8x (領展都係 4.8)

sorry, 第一個point 比佢份中文版ppt fake左

應該係 Net Debt / 物業值 (Gearing)
供左就黎一年,暫時有賺
Emmmm 778個cap rate 好似得3.2x%

應該係fair嘅 (冇計清楚)

但係咪話平/「值得買」呢個有待討論
想請教下大家 點樣分別投資物業估值有冇水分?

例如 778咁,財報上面寫,香港物業估值所採納的資本化利率介乎4.0%至4.8%(2021年:4.0%至4.8%),而新加坡物業估值所採納的資本化利率為3.0%(2021 年:不適用)。資本化利率為收入資本化估值方法中的主要參數之一,其涉及作出有關估值師所作調整的專業判斷。所用資本化 利率輕微上升可導致公平值大幅下跌,反之亦然。
想學下野
capital ratio 係點計,同埋有咩意義
係咪即係流動負債over流動資產
659今日唔打算復牌?
所以就係唔知我有冇理解錯 投資物業 呢粒數

cap rate = 物業收入淨額 / 物業估值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞