最有價值收息股研究所 @ 5

991 回覆
1 Like 5 Dislike
142 今日大成交
好撚後悔
睇左好耐最後都係無落手買
呢隻靜靜贏啦
270 靠借錢俾息
應該派到max 左,好難再加派落去
各位ching, 如果用牛牛月供想收息,3110好定中銀好?
我知6823都好但已經揸緊一d 8號仔
你要ETF就3190
有睇過
但一來成交更低二來仲係好新d數據未夠多
「好難在加派落去」應該改變個講法

應該係「好容易減派」
從首季業績期數據可見上市企業盈利正處於復甦階段,預期港股2023年的每股盈利將有接近一成半增長,在宏觀經濟持續復甦的環境下,第三季不妨重點留意復甦及收息兩大主題。

內地訪港客量持續上升,預期對香港作爲重要收入來源的保險企業,帶來較大的業績復甦動力,個股中,不妨關注保誠(02378);另外,澳門訪客量大幅上升下,我們對於澳門賭業及旅遊消費市場復甦充滿信心,料將提升濠賭股營運表現,個股可留意金沙中國(01928)。

在中港市場溫和復甦,零售消費、消費者信心及租賃需求出現增長動力下,領展(00823)未來的業績可見度提高;具備中特估概念的中國聯通(00762),近年積極加強數字化轉型,及提升數字化賦能生產經營的能力,首季盈利創同期新高。
收息應該要拎實貨?
有冇人有入BTI 佢呢個價位好吸引
想入多手6號仔,股息ok,負債極低,係驚會有政策搞佢壟斷地位
386大家覺唔覺得有睇頭?
係邊睇到?
有無巴絲揸緊招商恒安
請教大飛兄,2388差唔多跌到去6厘息,買嚟收息的話有冇得諗?
想請教一吓你對Rio tinto嚟收息有沒咩睇法? 唔該
你講呢幾樣都唔識
淨係識睇息差同一級資本比率
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞