最有價值收息股研究所 @ 5

991 回覆
1 Like 5 Dislike

大戶2個月買齊哂4.4 4.5 put
擺明要卡係呢個位

呢個4蚊位應該唔會到既
似係夾內銀下年要派返咁高息,有機會幾個月後炒返高少少再派貨
有冇人買 267
要睇佢係打算拆售定係繼續收租啦,如果繼續收租就唔好重建

14仲有銅鑼灣霸權地位,白沙道恩平道果堆重建都要問過佢先得
去返15左右先講啦
依家大家講明未加完息wor
我都係諗緊一個問題

如果對比股息支付能力 應該係用FCFF/FCFE?

我自己覺得係用FCFF嘅 因為還款係企業嘅決定
可以還多可以還少 借貸可以再refinance

不過唔知咁樣諗啱唔啱
減完值, 股價都仲折讓73%, 其實都真係好抵。派息又準, 每幾年加少少。
其實奈銀keep住減息又唔做減值就要走
遲早爆
其實之前買奈銀投機成份都大
最多咪又供股
大家都係為賺錢
唔係為左同生共死
重有發債
於蔡金強眼中,「中特估」絕非「斷估」,在加息周期、經濟轉差的情景下,有其吸引力。他分析道,這類公司普遍具有穩定的派息分紅率與現金流,加上是央企和國企背景,穩定性強,並不是短期熱噪,「好似中國移動,9倍PE,7厘息,ROE有11%……煤油大陸自己遊戲,電訊有自己嘅壟斷故事。」他形容,股神巴菲特相中日本五大商社,背後理念猶如買「中特估」,「點解依家所有生意都唔得?成日聽到長短息倒掛,﹙意味﹚借錢的成本遠高過投資生成的回報,無論係樓、PE、股票,所有投資都不成立,所以選擇公司一定要現金多業務穩定、派到息。」
藍廢強就算數啦
國企cash flow 堅強
但呢排股價咁 唔洗買住

利申: 番緊國企公司
國企都有好多行業嘅公司嘅
最大個幾間 油公司 其實都OK
呢幾年疫情洗太多錢 所以都收埋好多錢係手
國企太多現金牛
最近望下
PDM 同MPW 盤數唔差, sustain 到dividend
但股價世界末日咁
好似可小注試下
睇佢最新updates
佢夠錢諗住還左2023同2024 啲loans
2025年先真係要做refinancing?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞