[立場] 化妝護膚品討論區#136

675 回覆
22 Like 2 Dislike
Thank you絲打
INGREDIENTS
CYCLOMETHICONE, CYCLOPENTASILOXANE & DIMETHICONE, ARGANIA SPINOSA (ARGAN) KERNEL OIL, OLEA EUROPAEA (OLIVE) FRUIT OIL, CAPRYLIC/CAPRIC TRIGLYCERIDE, CALCIUM ALUMINUM BOROSILICATE & TITANIUM DIOXIDE (CI 77891) & SILICA & TIN OXIDE, BUTYROSPERMUM PARKII (SHEA BUTTER), GLYCERIN & GLOBULARIA CORDIFOLIA CALLUS CULTURE EXTRACT & POTASSIUM SORBATE, PRUNUS AMYGDALUS DULCIS (SWEET ALMOND) OIL, VITIS VINIFERA (GRAPE) SEED OIL, SIMMONDSIA CHINENSIS (JOJOBA) SEED OIL, LINUM USITATISSIMUM (LINSEED) OIL, COCOS NUCIFERA (COCONUT) OIL, HYALURONIC ACID, FRAGRANCE (PARFUM), HIBISCUS SABDARIFFA FLOWER EXTRACT, RUBUS IDAEUS (RASPBERRY) LEAF EXTRACT, ROSA CANINA FRUIT EXTRACT, PANTHENOL (PRO B.5), UBIQUINONE, ANTHEMIS NOBILIS (CHAMOMILE) OIL, TOCOPHERYL ACETATE

想問下呢啲成份如何?
好多植萃
植萃易導致敏感
佢化開濃定淡妝?平時用開咩色調眼影唇膏?起碼顏色上揀返咁上下實無死,你答完我再諗下咩牌子好啦
四款植萃一款精油唔算多,大部分係植物油配合揮發性硅油減輕負擔
【護膚品選購攻略】你宜家用緊嘅產品係咪真係啱用?(3)
https://lih.kg/bAEfaMV
#63 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區

我放番喺我個po方便其他巴絲爬文交流
得閒都睇下#1
食蕉絲你似乎好受KOL同Sales影響,對護膚亦有頗多謬誤
今日開始可以多啲比較下唔同護膚品,唔好人講就信
係啊 我唔識睇成份 又唔知咩啱自己
就咩都試下
多睇少買
Guerlain rouge g
皮膚偏黑 想打鼻影,應該買一粒啡色 定係 修容有啡有白盒比較好? 有無牌子可介紹。
要睇你本身底妝用咩產品
光影可以粉可以液體
用cushion唔用碎粉定妝嘅要揀液體
唔中意用掃中意用海綿嘅揀液體
碎粉定妝前液體,碎粉定妝後粉體
識得用掃可以用粉體

液體細分下有膏體stick(例如nyx)、cream或者液態wand(例如charlotte tilbury)

都係睇番你前後用咩化妝品同埋本身個人化妝習慣去揀
同埋唔同牌子嘅光影會偏紅或偏灰,要就番你本身膚色調去挑選
Guerlain +1
好用 殼好多款式又靚
唯一缺點係帶岀街有d重
係,冇乜特別大缺點
同埋貴
可以試下睇多啲台灣皮膚科醫生例如邱品齊醫生,陳皮醫生嘅衛教文章
再上cosdna睇產品嘅成分每樣係有咩用

Kol ,藝人,sales說話只係想賣你產品,跟廠商俾嘅資料照講,唔好信咁多
Kevyn Aucoin Sculpting Powder Medium
想問吓大家點樣解決抬頭紋?
目前仍未演變成靜態紋,但每次稍為戚眉、碌大眼就會出哂嚟,都幾明顯,同埋有愈嚟愈深嘅跡象
botox
Retinol 水楊酸 杏仁酸 隔日用會唔會太多
視乎濃度
生完仔湊仔勁殘,覺得自己法令紋深咗好多,拉皮/打針之類果啲,絲打知唔知邊隻好呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞