[立場] 化妝護膚品討論區#136

675 回覆
22 Like 2 Dislike
穩定已經夠好
啱啱買咗個cushion上面覺得唔啱色 有冇方法補救
攞嚟做highlight/shading
[url]我食過白兔牌 c plus2, 食咗2-3年,食完真係白咗
但我本身有濕疹底,呢隻食得耐會冇啦啦起濕疹
呢幾年轉食fancl, 都keep到白,價錢唔算貴,都冇話會食到起濕疹[/url]
[url]我見c plus 2係透明樽,premium係白色樽
我係食透明樽嗰隻
我同個朋友大家同時都係食呢隻
大家都係有濕疹底,佢都有試過Transino美白丸
佢就話冇咩野,但都係keep住白,再白d就唔覺[/url]
factiv Hpa toner
而家唔係65咩
rmk粉底都有少少想試下
絲打你係用開邊隻 同本身係咩肌膚呀
我中性偏乾,夏天都多油出

我用gel foundation,我覺得係一隻幾平均既粉底,同埋可以做偽素顏。聽講rmk新果隻持久度仲好啲
嚟緊秋冬想換隻保濕少少號粉底
太乾塊面易龜裂
換隻保濕啲既base就得啦,我覺得佢最勁係全年都可以用

同埋佢整本身個finish係有光澤,唔係乾霧面,所以冬天用都唔驚。如果真係怕乾既話,直接轉粉底霜?驚唔驚太潤
啱啱上網睇 原來連Aesop都俾L’Oréal 收購埋
會唔會係隻粉底或者base問題,因為你話化咗妝先多暗粒
我仲未用過佢啲野,本身諗住用完手頭上既L'occitane 轉Aesop或者Sabon試下
谷m?
做highlight
睇醫生
laura mercier 有支雙頭筆,一邊遮瑕一邊係highlight ,依支妝感好自然同埋感覺好輕薄,你睇下啱唔啱?
工作關係呢排要每日化妝 有時要喺户外
想請教各位絲打有冇粉底/cushion推介?
因為要日日化 想輕盈啲負擔冇咁重,但都想睇落有分別氣息好啲
之前買咗chanel 成千蚊枝粉底,出汗 (定出油)就甩咗一達

利申 中性肌 夏天鼻同額頭會有出油(但唔算出得犀利)同埋應該算大汗撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞