[立場] 化妝護膚品討論區#136

820 回覆
22 Like 2 Dislike
成日想試粉底﹐但又用唔晒擺到過期
想問下各位絲打 邊隻睫毛鉗最好用?仲有睫毛液
想問大家有無遮瑕膏推介
平時用開glossier 遮眼底同印 質地偏濕潤
但係glossier 寄黎香港好貴 想搵下有無類似
Ipsa?
絲打小心!!! 錄音曝光!銅鑼灣You Beauty 黑店脫面毛唔幫人戴眼罩 隻眼差啲盲
https://lih.kg/3705459

睫毛膏覺得開架kiss me無敵,只有佢先唔會溶
想請教下A醇新手用邊款好

本身search咗好耐
覺得Cerave好似幾好
點知一查係 L'Oréal Group

利申 大油田
想試A醇/早C晚A
(如果C同A夾唔到會以A優先)
無食緊A酸
間中用吓酸、無regular刷
多謝大家意見先
有冇絲想試下am fairyland 個遮瑕 見官網買2/3盒夾d 想夾
依度有冇人試左Tread好多人講個隻ilso清黑頭液
係咪真係咁掂同邊度有得買
有冇人用tom ford既氣墊粉底?
同問,我個啲用貼同用擠都出唔到,唔知用呢個得唔得…..
由五六年前開始有暗瘡既困擾 雖然未至於成面爛晒 但因為keep住係咁生暗瘡 所以都食過兩次A酸
最近一次食完過咗一年幾 近呢半年又生番好多粒粒
用過係iherb買既水楊酸棉片 都係治標唔治本 keep住生

呢排買咗paula’s choice既水楊酸精華同0.3 A醇 本身都係睇ptt啲人介紹諗住試下
估唔到用咗大概一個月多啲 啲暗粒同暗瘡已經消咗8成
同埋啲暗瘡會謝得好快 印都退得快咗

同暗瘡抗爭咗咁多年終於搵到對我真正有用既護膚品 真係好感動希望幫到其他絲打
依兩樣我用咗好多年
係啲瘡退得快啲 但都係keep住出
依家食第四次a酸了
三張嘢,感覺用咩護膚品都好無感
就算用到 SK2、Armani cream 都冇覺得有改善
有定期出去做 facial
仲有冇辦法
你頭三次係咪都食足分量?
我而家都食緊第三次
食足呀
hourglass 取量唔可以貪心,有啲難控制好易就會重手咗,但呢個價錢唔會想再回購
tarte歐美特別多人吹捧,我覺得偏厚,粉感都好重,仲要比我發現係sephora買佢幼身個枝concealer竟然係made in china
兩枝都唔推介
請問點解決上左粉底之後個鼻頭有白點同埋好快甩妝
但額頭好油既問題好困擾
係咪因為你鼻啲毛孔好大或者有士多啤梨鼻?
同埋你用咩粉底仲有上粉方式?
你係咪用粉底掃上妝
我用粉底掃上鼻都會白芝麻 用美妝蛋就冇事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞