[立場] 化妝護膚品討論區#136

850 回覆
22 Like 2 Dislike
佢支水楊酸真係好好用
不過你配埋a醇係咪間住間住用?
咁你之前用muf邊款?
控唔控油?
我而家用緊nars
覺得一般
想轉
用過黑盒蜜粉餅 但冇用過銀蓋
覺得都係正 出油位唔油 乾裂位唔裂
利申 混油

不過有啲後悔買咗紫色
因為本身都白 反而變到有過over慘白
拎咗sample試
覺得佢控油明顯地好過銀蓋 持妝力都好咗
粉質都幼細咗少少

本身仲諗住佢控油力強咗可能會顯肌紋
但出奇地冇 妝感都好好

前排熱屎辣辣咁去BBQ用咗呢隻新碎粉
中間淨係印咗一次油 返到屋企個妝仲好完整

自己油肌+易出汗好滿意新碎粉表現 用完手頭上餅銀蓋會直接買新版!

覺得油肌同易出汗脫妝真係要試下

BUT佢啲色同銀蓋都幾唔同 銀蓋用開2.1 新版用1.1都OK
多謝 好詳細
等我都問下有冇sample試下先
啲色好似好難揀 驚中伏
銀蓋夏天落厚少少就深色左

想請教呢枝有冇保濕功能?
有冇人知makeupforever 呢隻Liquid Lift Foundation係咪停左產定轉左包裝?

想請教各位Aneesa同La Roche係咪都係化學防曬?
無記錯好似係
後者有好多款 但應該都係化學多
請問大家有冇混油肌岩用既primer/防曬/粉底/碎粉推介 用緊sofina但頂唔到半日T字位就出油噴埋定妝噴霧都搞不掂
用黑色樽都唔得?
你指黑色樽係咩product? 我用muf黑色支setting spray都係T字位會出油
Sofina 黑色樽primer
我用普通版中午就爆出油,用佢可以再last 耐啲
Oh我知邊隻了!寫住超油性肌個隻!你係用埋佢隻黑盒碎粉嗎?
多謝你 搵日去專櫃買先
我個鼻啲油成日搞到副眼鏡跣9哂落黎 好煩
想問問各位會唔會喺hktvmall買水貨護膚品
我習慣等black friday買一大lot但今次等唔切
Fenty eaze drop同Ct setting spray
多謝想問埋 大家有冇油肌岩用既妝前精華/面霜推介
油肌可以skip 面霜
我係精華之後直接防曬再上粉餅
我夏天都係咁做冬天先會加返moisturiser
難道我就係一直都冇skip 所以先覺得啲化妝品控唔到油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞