[立場] 化妝護膚品討論區#136

820 回覆
22 Like 2 Dislike
護膚化妝品非藥物,臨床測試中動物模型非必須
真人、人造皮膚組織、皮膚細胞均可作為測試模型

歐盟自2013年禁止販售經動物實驗的護膚化妝品,即歐盟市場中具臨床數據之妝品必定未曾使用動物模型
https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_13_210

日本厚生勞動省規定醫藥部外品新有效成分需經人類長期投與試驗證實其安全性及有效性
即使產品含有已承認有效成分,若(1)添加複數相同效用成分配合、(2)追加新效用、(3)經皮吸收率大幅提升、或者(4)宣稱比以往產品效能更為優秀,必須實施人類長期投與(安全性)測試
https://www.mhlw.go.jp/web/t_doc?dataId=00tc2616&dataType=1&pageNo=1
申請資料接收採用動物實驗代替試驗法
https://www.mhlw.go.jp/content/000557092.pdf

In vitro實驗所使用之Cell Line為?是否為人類肌膚細胞?Fibroblast ? Keratinocyte? Engineered skin tissue?
未有正式刊登的研究即未曾受Peer Review
為何宣稱高活性、高效能、高滲透,能夠延緩、對抗甚至擺脫老化的產品沒有需要公開實驗數據?

或許絲打有作為化學人、化妝品生產工業人的驕傲,但化工並非完全等同生化
化合物、配方乃死物,人體代謝機理Physiology才是高效能半醫藥級護膚品的重中之重
延緩、對抗、擺脫老化(來自官方網站商品介紹)已為半醫藥級的宣傳,沒有數據支持就如此宣稱,以致普羅大眾確信其高效能,此風絕不可長

我從未質疑幸福肌一般清潔、保濕、護膚產品之效用,張麗卿以其應用化學及化學工程背景,相信其能設計並生產出優質化妝品
然而現今世代,應該區分化妝品、半醫藥(Quasi Drug/ Cosmeceutics)化妝品、醫藥品
日韓已具較成熟體系,歐美雖無正式法定半醫藥化妝品,但歐美產宣稱高效能的護膚品慣常提供臨床數據,涵蓋真人、皮膚組織及皮膚細胞多種模型

懶人包:如果沒有臨床數據就不應宣稱半醫藥級功效、而應踏實宣稱其保養功效,如果宣稱半醫藥級高效能就應附上相關研究數據

另:希望其他巴絲不要被嚇怕,見到護膚品介紹中有數據就以為必定有損動物權益,WB絲打或有誤會,混淆了醫藥品與化妝品
Sonia G d 掃真係好好用
不過好貴
如果佢冇25%狗也不屌
轉會Lookfantastic
對於動物實驗個位可能前面有誤導咗道歉先,呢幾年主要接觸多咗藥物成日攞咗藥嗰套去化妝品
化妝品因為同藥物界線分得越嚟越清,CE 2013年起台灣2019年起,都全面禁止化妝品用動物實驗,而含藥化妝品=藥所以都係要做

延緩、防止老化=Anti aging係好常見,台灣tfda有出過公告講明有咩字可以用,有誇張效果既字眼唔可以用,如果有問題係告得入
明白絲打對呢方面可能會比較重視,不過tfda係認可‘延緩、防止老化’呢啲字眼普通化妝品用得,亦唔需要試驗數據證實(減淡黑眼圈/抗氧化就要有數據交上去)

歐美有publish用人體/mechanical模型既好多都係retinol/al或者高濃度vit c,而呢啲實驗好多時都係好小型(當然好過冇,同埋本身法例限定一定要做)
有經過peer review既就更加少,配方都係得少數幾個牌子做到,成份/原料就多好多

CE regulations下如果個牌子有係歐洲上市,代表佢一定有將產品穩定性,安全性,活性呢一啲數據交俾政府
台灣PIF都係抄CE嗰套(台灣呢幾年已經開始做緊,19年開始,24年7月全面將宣稱有特定功效嘅化妝品都歸類於一般化妝品)
聲稱得抗皺、美白、保濕等功效都必須提供相對有效性實驗數據報告(台灣tfda有sa人員review所有文件去approve)
是否公開呢啲數據係由牌子自己決定,而唔代表冇做到

Cosmeceutics係包係cosmetics入面,可能絲打既角度覺得需要再細分
事實上法規個個國家都唔一樣,日本我冇點了解,
正常放得出黎係市場既成份已經有哂最高濃度限制
當年日本好出名Kanebo白斑事件之後全世界都對成份安全濃度睇緊咗(睇返年份好似就係出咗事後就出咗絲打po既呢條link既公文)
整體趨向(睇CE大佬頭)就係直接劃分Cosmetics同Drugs,將Cosmetics可以宣稱既功效壓到最低

簡單咁解釋,即係台灣政府嘅規例唔容許有”半醫藥化妝品”既存在,有醫療性質嘅應該就歸於係藥物,冇醫療性質就係化妝品,只要管制上做好就可以安全地分開

而係CE/台灣呢套下,幸福肌只係一個普通化妝品牌子,佢最勁都係得枝Bakuchiol當retinol alternative既精華,所有都係(跟CE學)嚴格既化妝品規例下合法
佢fusion series令我愛上咗用掃
本身底妝我淨係用sponge /掃上粉狀野
用咗佢先發現掃咁好用
T位油兩頰乾
有無咩粉底液推薦
爬咗啲文同片
見有講RMK/ Nars light reflecting, 有無人用過有咩感覺

有冇人用過addiction嚟款新粉底?
有無人有hourglass 有色面霜
會唔會好易有油光
其實係CDF免稅啲貨既quality 係咪同專櫃一樣
有冇人用過Guerlain Paure Gold Skin foundation brush試咗佢支foundation覺得幾好用諗緊買唔買埋支掃

網上面好似無咩人推介mistine 嚟款眼線液筆 我係泰國買完覺得好有驚喜
本身成日流眼水 但我用嚟枝係泰國戶外玩左半日都無甩 最勁係我臨返酒店落雨 我濕住咁跑左幾分鐘返去 條眼線仲係好完整

另外仲係泰國買左4u2 眼線筆 一開出嚟就上唔到色去我眼皮到所以無再用過

browit眼線筆都容易畫 暫時用左兩次都ok

之前用開dup 眼線筆 都容易上色 淨係畫眼尾都ok 但有時畫埋前面既位就可能會變熊貓眼

想問下rmk呢隻粉底好唔好用?我混合性偏乾﹐係T字位會出油
想請問之前每年bf都會有絲打推介look fantastic 有款美容機要查啲gel上去 請問有冇人記得係邊隻同埋係咪真係咁好用?
上面眼線筆太長唔quote
4U2眼線筆我都有買 上到色但都係會融成熊貓眼
泰國果啲聲稱自己防水果啲眉筆眼線筆都冇咩用 一樣唔防汗
等我仲旅行時買左一堆
pat mcgrath bf sale us$250有六折
有無絲有興趣夾?
我淨係想買一盒眼影
有 我想買under-eye powder
我用過最好用既眼線筆係KVD
夠黑,又唔甩
夾唔夠250唔抵
我係乾肌,用緊RMK gel foundation 不過仲係舊版,好好,四季都啱用同埋唔顯死皮
依隻係皇牌,你毛孔唔係好大既話就用佢啦。我好大,所以用gel款,同埋gel款夏天吸油好啲
係咪好透薄無咩粉感?
佢比我本身肌膚有光澤,我薄上果時,有人以為我無上粉架
搵日去櫃試下先 thanks!
Sephora d 優惠成日都好差
official web + Rakuten cashback 或者 LF 重抵 想再抵d 就比較埋英美網站 試過2個國家網差成30%價錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞