[立場] 化妝護膚品討論區#136

675 回覆
22 Like 2 Dislike
我都有用 幾好用 cream serum mask買晒
想試serum
不過買左嘉丹妮爾新嗰款玻尿酸 未開
唔知韓牌定台灣嘢好用啲
新手買咗呢盒 05色 化完覺得好似打腫咗既色 有冇建議應該係買咩色系會好啲?
有冇相睇下?可能係化妝技巧/自己睇唔慣
呢個我用到上面兩格hit晒 pan好好用,試下多次疊加唔好貪心諗住一次過上再慢慢blend,日系眼影都係主打自然
乾肌T字位小油,
點解一上完粉底液近睇就好似甩皮咁
兩三個鐘之後就覺得面痕
明明用嘅係保濕形嘅化妝品,究竟點解會咁
想問下有冇保濕嘅primer同保濕又會成膜嘅setting spray好用?

混乾皮膚 同有時需要戴口罩
skincare可能要加啲厚身既cream打底
化妝品點保濕都唔夠你護膚有用
setting spray我宜家用Lisa Eldridge嗰枝
但佢唔係傳統skindinavia嗰種成膜 所以唔肯定抗唔抗口罩摩擦
係用同佢粉底同一個 佢自己搞出嚟嘅專利成分既成膜complex
唔會似傳統成膜嗰種咁有漿住嘅感覺
真係幾補濕+整體long last咗
不過我喺英國嘅夏天用,唔肯定喺香港天氣下會點
多謝意思 唯有試多d
而架香港呢個天然我都已經好乾
咁真係可以試吓
佢宜家selfridges/liberty都有可以寄香港
係英國我都乾咗好多
本身想買Charlotte Tilbury嗰枝但佢又係有PVP,唔想用咁多成膜焗住塊面
去 counter 試Lisa Eldridge噴半邊面
夜晚見佢有啲料到真係last得靚咗先買
如果覺得難買又需要戴口罩既
可以試下CT
啲review都好好,同埋用PVP實抗磨擦
wb絲 lisa eldridge 粉底液你仲推唔推呀?
推啊 因為我好難遇到一支粉底個顏色咁啱olive skin
而且個妝感係好自然好貼(但要用手指/粉底掃上,用濕sponge上冇咁靚)
宜家最新愛用係chantecaille粉餅
屌打我之前十幾廿塊粉餅搞到我唔想拎其他黎用
上妝快靚正又last得靚
但佢顏色選擇少 我olive skin tone用bamboo
有冇氧化問題?
Workbitch 想問你少少醫美既野可以嗎?
唔知你問Lisa Eldridge定Chantecaille
2個都講一講
L上完就即刻會沉少少但全日黎講變得唔多,而且唔會變橙顏色上冇乜問題,唔會太睇得出有氧化

C接近0氧化,bamboo係同我本身塊面一樣色
但因為我頸曬黑+面本身防曬做足白啲+用物理防曬會白少少,我正常會揀黑少少既粉餅balance返
用C上咗妝12個鐘照下鏡都會睇到自己咁白唔慣平時睇慣自己黑啲

顏色上你當我頸係LE 9號色,面係2.5 (佢個網啲色既形容幾正式可以參考)
平時用開9,bamboo=2.5
所以有啲唔慣
當然可以
而家人在機場
等陣去日本掃suqqu
想問下藥妝店有冇得買suqqu?
去專櫃買啦
原宿嗰間@cosme都有少少專櫃野,不過好似冇suqqu
用緊Neutrogena Skin Perfecting Dry Skin Liquid Facial Exfoliant (7% AHA/PHA),但次次用完塊面都好紅同有少少痛,係咪代表唔適合我
想問下有冇人知有啲本身石頭瘡一路都消唔到可以點搞已經幾個月明明摸到見到係有野但一路用針整又冇野擠到出黎 厚敷暗瘡膏都試過又係唔得 請問可以點
有冇試佢新粉底呀?想知感覺點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞