[立場] 化妝護膚品討論區#136

850 回覆
22 Like 2 Dislike
老了開始追求保養大於化妝
點化都冇以前靚
講呢啲...
依家連保養都精簡留錢醫美算
呢個真!
我又唔係好覺,可能而家化妝技術好左
而家睇番以前化個啲妝成pet 屎咁
不過有冇心機化係另一件事
而家人在荷蘭 塊面乾到仆街有咩牌子容易係荷蘭買到想買精華同防曬 帶左啲唔岩用既黎
香港呢啲閪冧天氣完全係浪費化妝品
大家好,努力嘗試振興化妝po
Po 下手頭上比較閃嘅眼影
眼妝真係唔可以冇閃令令

多謝收睇
但又好想買覺得化唔夠,特別係肺炎無咗3年時間無乜點化妝
應該都係啲歐洲牌子?同埋你想藥妝定專櫃呀,有好多選擇呀
有冇睫毛膏係明顯啲架?我想影相都睇得到,之前用開日系開架,宜家覺得太自然了,影相唔係好睇到化妝

定都係要痴假眼睫毛先解決到
我都分享下

之前清哂sabon倒數月曆既浴油同body milk,

浴油識起泡,我聽過識起泡既會乾身少少,我自己感覺似普通淋浴露,勝在夠香

Boby milk吸收得快,質地較薄,啱夏天冷氣房/唔鍾意笠既人用

唔差在講埋佢既浴鹽,最潤係佢,我會係皮膚上按摩一陣留一陣,皮膚會勁軟熟。不過沖完水會留一層油係上面,可能有人會唔鍾意
我依5年都無點買過化妝品 依家都係dddd咁買
好多野都貴左 特別tf眼影同d大牌唇膏 無左想買既衝動
以前真係買太多 淨係換防曬 base粉底
眼影黎黎去去都係大地色系 胭脂用多十年都未用得晒 粉狀化妝品只要佢唔發霉我都照用 除非真係太耐
特別又做左老母 更加小左化妝
00後都去左小red書
宜家我係狠狠地咁用,希望可以用快啲
狠狠地攞完之後再印上紙巾度先上面

以前唔點買護膚,宜家年紀大咗,護膚買多過化妝品

同埋宜家我地已經無咁多時間㩒電話了
Pmg 幾眀顯,不過我通常搽兩次
一次用日系個啲打底等啲睫毛唔好曱甴腳,再用多次pmg
有d意外nabla眼影唔好用
係唔上色 飛粉定點?
有過餅highlighter 幾ok 但唔啱自己膚色畀咗人
唔係,係呢個唔好用
可能全部閃片,係真係好大粒個啲閃片,會跌落眼
大個啲眼影係ok 的
thx
係喎
睇番張相d閃片大粒到
呢幾年外國仲興clean beauty 最叻發霉 同膏狀/液體快變壞 等人快d買過新
多得呢個trend
買少咗勁多外國化妝品

睇過小紅支一陣
全撚部廣告/偷外國片嘅
Pico 應該唔會做到fat loss 可以試下
有個大palette,夜少少番屋企可以swatch 下
乾肌夏天唔想太笠你地有冇好嘅粉餅推薦?
見好多人話makeupforever,但我用好易一舊舊 唔知係咪乾面搽完防曬用都會太濕
諗緊ct粉餅有冇人可以分享下
早兩個月買咗ct粉餅
好正 用完啲皮膚好好咁
但我混油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞