[立場] 化妝護膚品討論區#136

820 回覆
22 Like 2 Dislike
我成日覺得佢啲粉底會夏天用會唔會好笠,我夏天係混油
我都係混油 粉底液我試過夏天用問題都唔大 佢個保濕款都唔係話笠個種
但我夏天唔鍾意用粉底所以買咗佢個粉餅試 妝感仲靚過液上面好貼又有coverage又唔厚 遮毛孔一流 琴日用完即刻有同事問我底妝用咩 佢話見到好貼
我都係混油,支粉底我四季都用到,只係打底同碎粉要調整

我無用過粉餅,好想試下
買!係sf買平過櫃好似差唔多200而家上底妝勁快 防曬+粉餅就搞掂
你啱,真係到夏天30幾度果時我都係用粉餅,但因為我毛孔極粗大,有時想個妝完整啲都要用返粉底液

我用緊dior控油粉餅,你咁講,guerlain個粉餅都幾燒
Guerlain應該可以去櫃試下睇下啱唔啱你用先再買?如果你驚唔夠控油可以噴埋setting spray

Dior好唔好用?
係咪得一款
應該係 見佢得一款金盒
liquid 係邊款
liquid 係邊款
24k 金色同黑色我都有買,黑色用左一枝金色用左兩枝
最新版冇買,可能用厭左
我估都係24k
以前睇呢個po 燒到,唯一一枝我用左三枝用晒嘅粉底
好用係真係好好用,不過我用到好悶
想請問各位巴絲 去頑固黑頭+鼻頭毛孔變細有冇啲咩好方法
小弟敏感混油肌近呢三個月自從跟住清黑頭post潔面保養之後雖然黑頭暗粒有明顯改善 (9/10 -> 6/10),但有啲黑頭真係清極都清唔走,用咗白泥面膜後部分黑頭雖然變白咗,但過咗一晚就變黑返+都係清唔走,人已經絕望

我每晚洗面+搽嘅嘢(跟次序排列):
- perfect one focus 卸妝膏
- kiehl 白泥面膜 (一個禮拜一兩次)
- 洗面奶費事打 - 之前買多咗,幾款輪流用
-Kiehl 金盞花toner/無印 pre-lotion クリアケア薬用拭き取りローション
- metronidazole gel (以前醫生推介,用嚟清痘印)
- Farm stay Cica Farm Blemish Clear Ampoule
- 蜜糖

*用過A酸但皮膚痛到有陰影,唔敢再用
*至於蜜糖,係之前對部分保濕產品過敏(已經唔記得叫咩,總之係法國牌子,喺隆胸俾人sell到中伏),所以用

我都知自己打好多字,希望各位巴絲唔好介意小弟唔想再成日俾身邊人日日嫌棄
dior我用控油果款(淨係夏天用),粉質細,上好多都唔覺粉樣,遮毛孔都好,可以做堅。偽素肌。不過易甩,出成日街最好帶埋出去補妝
pre-lotion可以早晚用呀,同埋我自己會時不時用夾夾下黑頭,天生皮脂腺發達,黑頭真係會不斷有架。只可以持之以恆咁一路做保養,毛孔會慢慢變細。同埋少啲去熱既地方,有睇過話每高一度,油脂分泌就會多唔知幾多percent
入面想問下有無絲打用過枝眉筆既掃頭係牙刷咁
我記得好耐以前睇呢個post推介買左黎用 但唔記得咩牌子

Dior 有類似,但唔知係咪你講個個
唔該絲打我係 Selfridge 睇都係得Dior
但唔肯定係咪
諗諗下先發覺呢個post陪住我成長由中學睇到而家
係囉,估唔到會沒落
而家00後睇 threads同小紅書
呢個post燒左我買好多野架
所以我呢排都努力分享
礦物粉有無介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞