白兵係咪已經走火入魔

468 回覆
670 Like 47 Dislike
希望有高血壓而又信佢嘅聽眾馬上、立即停藥
野蠻到
佢淨係停藥無解決高血壓成因,梗係爆血管。
想知有咩治本既方法,前題有科學證明又非現代醫學既
Metformin
Sulphonylurea
Thiazolidinedione
Acarbose
DPP-4 inhibitor
SGLT-2 inhibitor
再新啲有GLP-1 agonist 針
求其都up 到7種Insulin 以外嘅糖尿病藥物啦
再加上唔同藥有唔同indication/contraindication
你估只係用胰島素咁簡單咩,已經唔講Short-acting/Intermediate-acting/long-acting insulin 嘅分別

高血壓又係有唔同mechanism 嘅藥
Beta-blocker/ACEi/ARB/Alpha-blocker/Diuretics/Calcium-channel blocker

唔食小麥佢慘過死掛
睇到"垃圾 item"呢度已經唔洗同佢嘈
一來我估佢係想講term都講錯 溝通能力有問題
二來真係唔知Physiologist同pathophysiology有咩咁拋term
有讀過下書甚至有上下網睇野都識
咪諗下D白卡信徒 係咩程度既人
Ching 都好熟medical wo 勁

其實啲人成日話醫生開藥 搞到個人要食一世藥
有有諗過其他其實好多人一確診糖尿果陣 胰臟功能仲剩返幾多 其實有啲功能真係唔容易逆轉 怪醫生做咩
生活又唔調整 藥物依從性又低 仲有藥食咪算好囉
屌你老母 9up唔洗負責
catch你老母咩
好地地用論據駁翻人唔得嘅
用一個爛鬼標籤就想因人廢言
你條死廢柴
睇到啲人yt啲留言
再睇埋呢到啲留言
森美講地平說真係好準確
為左沉量可以去到幾盡?

無專業資格學人鳩up健康資訊
係醫院成日見啲人一診斷出DM 就係HbA1c 10 以上或者H’stix 二十幾,DKA 入院
呢啲邊有得唔食藥,唔食藥控制好咪一堆retinopathy nephorpathy neuropathy 走出嚟搞死你,邊個叫你生活作息唔檢點,又唔定期Body check
肯定時body check 下,check 到IFG 個陣肯飲食7-8 成時間檢點啲,做下運動,咪唔洗食藥囉
營養真係唔係好關鍵
大把窮人 都好長命 食埋啲普通野
醫療 衛生先係人類長壽最關鍵
食生
講真
信得白卡兵都係d智力低下理解唔到科學既人
要靠睇白兵呢d易入口老吹就得既片黎扮有學識
珍 糖尿高血壓主要係因為現代飲食太毒,如果可以做到食生飲食的確可以唔洗食藥但如果做唔到 都係要食藥叫做吊下命
我都想知
求其噏到7種hypoglycemics ching熟書
antihypertensives ABCD就易記啲

不過以白兵條片個agenda,佢可以隻字不提任何藥嘅好處然後搵啲最fearmongering嘅side effects出嚟
甚至攞埋啲唔關事嘅藥嚟講
Gay佬內射會生B
真係會㗎,傳統西醫話唔會,就係想班gay佬中出多啲生BB。
其實有時見到呢D comment都懷疑係咪專登開分身話好
想知你句西藥無用治標唔治本係點根據翻黎
就好似去旅行跟團咁
行程出事有野賴
睇咗醫生醫唔好就係醫生有問題自己冇問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞